Относно консумацията на плацентата

В световен мащаб се наблюдава разрастване на практиката жени да изяждат плацентата си след раждане. Телевизионният персонаж от САЩ Ким Кардашян твърди, че благодарение на плацента се е повишило енергийното ѝ ниво. Актрисата Дженюъри Джоунс рекламира плацентата като лекарство против следродилна депресия. Но дали изяждането на собствената плацента след раждане в действителност носи някакви ползи за здравето? Според последните задълбочени анализи такива ползи няма.

В две нови изследвания се стига до заключението, че младите майки, които изяждат плацентата си не усещат чувствителни промени в настроението, в енргийните и хормонални нива, както и по отношение на привързаността си към новороденото в сравнение с майките, приемащи плацебо. Такова е и мнението на Марк Кристъл,  поведенчески невролог от State University of New York в Бъфало, изучавал плацентофагията при животните повече от 40 години. Според него по-голямата част от усещанията на хората плацентофаги се дължат на плацебо ефект.

Истина е, че почти всички бозайници изяждат плацентата си. Например, при плъховете плацентофагията стимулира майките да се грижат за малките си и облекчава болките от раждането. При тях амниотичната течност и плацентата съдържат вещество, което има морфиноподобно действие.

Не е ясно дали плацентофагията носи ползи на хората, но тя става все по-популярна. Едно е ясно – консумацията на плацента не е безопасна. До 70-те години на ХХ век плацентата е използвана в някои случаи в китайската традиционна медицина за лечение на заболявания при мъже и жени. Към днешна дата вече има готварски книги, съдържащи указания за съхранение на плацента и за приготвяне на храна с нея…


РЕКЛАМА:

***

 

Превод: Снежинка Иванова

Източник: Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: