Новородено се разболява, защото майка му приема плацента на хапчета

Здравните служители започнали да осведомяват майките за потенциалните опасности при приемането на капсули, пълни с дехидрирана плацента, след като инфекцията на новороденото от Орегон била свързана с тази практика.
Здравните служители започнали да осведомяват майките за потенциалните опасности при приемането на капсули, пълни с дехидрирана плацента, след като инфекцията на новороденото от Орегон била свързана с тази практика.

Бебето било родено здраво и без усложнения през септември, но след това здравето му бързо започнало да се влошава.

Докторите, опитвайки се да разберат причината за респираторния дистрес, преместили бебето в неонатално интензивно отделение и започнали да правят редица тестове, според доклад, пуснат в края на юни от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Тези тестове разкрили смъртоносна инфекция на кръвта, причинена от стрептококи от група B, Streptococcus agalactiae (GBS), която докторите третирали с 11-дневен прием на антибиотици.

Когато бебето се върнало вкъщи, то отново развило същата инфекцията и било заведено в друга болница. Тъкмо там докторите открили, че причината за повторното заразяване е плацентата на майката.

Жената е приемала собствената си плацента в продължение на седмици, след като се регистрирала в компания, която обработва и капсулира органа, който свързва развитието на фетуса със стената на матката на майката. Докато приемала плацентата, жената кърмела, което прехвърлило инфекцията от майката на детето.

„Три дни след раждането на бебето, майката получила дехидрираната, капсулирана плацента, и започнала да приема по две капсули три пъти на ден“, съобщават от CDC. „Докторите инструктирали майката да спре консумирането на капсулите.“


РЕКЛАМА:

***

Щом майката спряла, детето ѝ – на което бил предписан нов курс от антибиотици – се възстановило.

CDC подчертава, че тази майка е просто един предупредителен случай, но е въздействащ. Плацентите биват консумирани сурови, готвени или изсушавани и превръщани на прах, който се поставя в смилаеми капсули като вида, който бил използван от майката при случая, докладван от CDC.

Някога рядко срещана практика, консумирането на плацентата след раждането е станало твърде разпространено в последните години, след като беше насърчавано от блогове за родилки и известни личности като Дженюъри Джоунс и Ким Кардашян, които изтъкваха практиката като начин да предотвратят следродилната депресия. Защитниците на тази привичка твърдят също, че така се повишава отделянето на мляко, подобрява се настроението и нивото на енергия и дава сила.

Има само един проблем: няма реално доказателство, което да потвърди тези предполагаеми ползи, според CDC. А изследванията на агенцията върху потенциалните рискове от консумирането на човешка плацента все още се провеждат.

Учените от CDC, които изследвали консумираните от майката хапчета, открили, че те са пълни с GBS – като бактериалните клетки били генетично неразличими от онези, разболели детето.

Според доклад от ArtsTechnica: „GBS обикновено се среща при възрастни, но в повечето случаи не предизвиква инфекции. При новородените с все още неразвита имунна система, обаче, може да причини щети. А щамът GBS, открит в този случай, е особено неприятен; той има вирулентни фактори, които му позволяват лесно да премине през чревната лигавица в кръвта и потенциално да премине кръвно-мозъчната бариера.“

Един от рисковете, които поемат майките, според CDC, е че не съществуват стандарти за обработването на плацентата за консумация, освен нагряването на тъканта на 54°C за 121 минути, за намаляване на броя на бактериите салмонела. „Процесът на капсулиране на плацентата не премахва сам по себе си инфекциозните патогени; следователно, приемът на плацента чрез капсули трябва да бъде избягван“, съобщават от CDC. „Специалистите трябва да се интересуват от историята на прием на плацентата, в случай на инфекция от GBS и да информират майките, които се интересуват от капсулирането на плацентата, за потенциалните опасности.“

Проучване от 2015 година, проведено от Archives of Women’s Mental Health, разглежда всички предишни изследвания върху храненето след раждане, и открива, че няма истински доказателства, които да доказват твърденията за ползите от плацентата. Установено е също така, че няма изследвания върху потенциалните рискове при консумирането на човешка плацента.

Проучването било проведено след като някои пациенти на автора на изследването – Crystal Clark, я попитали за мнението ѝ за тази практика. Clark е асистент по психиатрия и поведенчески науки в Медицинското училище към Северозападния университет във Фейнберг, и е психиатър, специализирал в разстройствата в настроението, свързани с възпроизводството. Тя казва пред The Washington Post, че пациентите ѝ искали да знаят дали капсулите с плацента – привидно вземани за подобряване на настроението – биха взаимодействали с антидепресантите, които Clark им е предписвала.

„Бях много объркана от този въпрос“, казва Clark. Нито тя, нито колегите ѝ акушери знаели за някакви клинични изследвания по въпроса.

„Много от колегите ми акушери бяха по-запознати с въпроса, отколкото аз“, казва тя. „Те са виждали да се говори за това по телевизията, затова знаеха, че се случва. Но те не мислеха, че някой от техните пациенти го прави. Това беше интересно, след като знаех със сигурност, че някои от пациентите им го обмислят.“

Чудейки се откъде жените научават за предполагаемите ползи от плацентофагията – терминът за консумиране на плацентата след раждане – Clark започнала да преглежда съществуващата литература по темата. Тя заключила, че има много малко доказателства, че практиката на приемане на плацента има ползи за здравето.

„От всички налични изследвания, само едно показваше потенциална полза и потенциал за намаляване на болката непосредствено след раждането“, казва Clark. „Но това конкретно изследване, въпреки че беше убедително, показваше, че плацентата трябва да бъде изядена веднага след раждане, напълно, в нейната цялост, и не може да бъде запазвана и нагрявана. Не това правят жените.“

Яденето на плацента остава популярно увлечение сред майки като Ким Кардашян Уест, чиито туитове за личния ѝ опит били споделени и харесани хиляди пъти през 2015 година.

„Чух толкова много истории, когато бях бременна с Норт от майки, които не са си яли плацентата при първото бебе и след това имали следродилна депресия“, написала Кардашян Уест в блог (всъщност личната си апликация), „но когато започнали да приемат хапчетата след като родили вторите си бебета, те не страдали от депресия! Затова си помислих, защо да не пробвам? Какво мога да загубя?“

Превод: Никол Николова

Източник: The Washington Post


Европейска нощ на учените 2022 г.: