Търсене
Close this search box.

Откриване на Пловдивския фестивал на науката

Откриване на Пловдивския фестивал на науката

Откриване на Пловдивския фестивал на науката

Откриване на Пловдивския фестивал на науката


Направи дарение на училище!***

 

Заповядайте на откриването на първия Пловдивски фестивал на науката 

На 23 ноември, четвъртък, от 11:00 часа в сградата на Центъра по растителна и системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в ж.к. Тракия, бул. Свети княз Борис I Покръстител 14 ще се проведе Официалното откриване на първия Пловдивски фестивал на науката. Кратките приветствия от основните организатори и партньори – Министерство на образованието и науката, Община Пловдив, ЦРСББ и Фондация „Красива наука“ – ще бъдат съпроводени от „научни фойерверки“, подходящи за случая. Откриването ще се състои в присъствие на учени, публика и медии. 

Програмата на фестивала започва в 09:30 ч. на 23 ноември с две работилници („Магнетизъм и електричество“ за ученици 5-7 клас; „Малинка и боровинка за ученици“ 1-4 клас), научно-музикалното шоу „Физика и музика“ с участието на „Керана и космонавтите“ и доктор но физика от ПУ, и прожекция на „Тайните на слоновете, еп. 1: В пустинята“ на National Geographic. От 10:00 ч. ще открият и щандовете с експерименти и демонстрации на Института по оптически материали и технологии “Акад. Йордан Малиновски” (ИОМТ) при БАН, Института по овощарство при Селскостопанската академия, Клуб Квант, Аграрен университет, Университет по хранителни технологии, Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, Техническия университет Филиал Пловдив, Проект „Геномът на България“, А1, MindHub, както и фестивалната книжарница на Жанет-45. Посетителите ще могат да разгледат и „Оживялата изложба“ на Зелени Балкани.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Близо 1500 ученика от повече от 30 училища от Пловдив и региона са регистрирани от своите учители да присъстват в двудневната Училищна програма в четвъртък и петък. Места в програмата все още има за онези, които искат в последния момента да доведат своите класове. Успоредно с това тече и резервацията за места в Общата програма на фестивала за събития за деца, възрастни и семейства. Две от събитията са строго за публика 18+. 

Специално за фестивала в Пловдив пристигат проф. д-р Ирина Йегорченко, една от водещите жени в украинската наука, математик от Националната академия на науките на Украйна и известна със своите събития за детска публика. От Обединеното кралство, също специално за фестивала, пристига проф. Марк Мидълтън, ръководител на Департамент Онкология в Университета в Оксфорд, за да представи нов метод за ранно диагностициране на различни видове рак чрез една кръвна проба. В училищната програма участва преподавателят от университета на Мадрид Фернандо Бласко, както и проф. Майкъл Санди, британски геолог с дългогодишна кариера в САЩ, понастоящем базиран в ЦРСББ в Пловдив. Голяма част от темите се представят за първи път и от водещи и млади пловдивски учени. Сред тях са проф. д-р Виктория Сарафян и д-р Мария Ивановска от МУ Пловдив, доц. д-р Николай Стоянов и доц. д-р Панко Митев от УХТ Пловдив, доц. д-р Екатерина Вълчева и доц. д-р Татяна Билева от Аграрен университет – Пловдив, проф. Драгия Иванов, доц. д-р Тодорка Димитрова, д-р Стефан Николов от ПУ Пловдив, д-р Емил Вътов от ЦРСББ, микробиологът д-р Йордан Стефанов, астрономът доц. д-р Камен Козарев, гл. ас. д-р Огнян Тодоров и гл. уредник Кристиян Владов от Регионалния природонаучен музей, и др. 

35 доброволци – ученици и студенти, ще се грижат заедно с организаторите за добрата организация и насочване на посетителите.

За първи път в Пловдив от 23 до 26 ноември в новооткритата сграда на Центъра по растителна и системна биология и биотехнология в жк Тракия ще се проведе мащабно събитие за разбираемо представяне на най-новото в света на науката и технологиите, подобно на всички големи градове по света. Публиката на града на всяка възраст ще открие подходяща тема сред повече от 100 събития в четири дни, представени на живо от учени, технолози и комуникатори от града, страната, както и от специалните гости от Испания, Украйна и Обединеното кралство. И още: прожекции на записи от събития на живо на чуждестранни гости на предишни фестивали на науката в страната, научнопопулярни филми, изложба, демонстрации, експерименти, работилници, научнопопулярни книги, състезания в 2 зали за работилници и 3 зони.

Пловдивският фестивал на науката се организира от Фондация “Красива наука” под патронажа и националното партньорство на Министерство на образованието и науката, и основни партньори в града Община Пловдив и Центърът по растителна и системна биология и биотехнологии, компаниите А1, Аурубис, Mr. Bricolage, Vandergeeten, ABC Communications & Design, JobTiger, ИК Жанет-45, университети, изследователски институти, образователни и културни организации, медийни и международни партньори.

Вход в залите за събития става срещу безплатни пропуски и не по-късно от 10 минути след началото на събитието. Пропуски трябва да се резервират от сайта на фестивала https://beautifulscience.bg/p-programa/, а за Училищната програма от https://beautifulscience.bg/p-programa/programa-za-uchilishha-plovdiv/. За събитията в Общата програма, в които има свободни места ще бъдат допускани и зрители, дошли директно във фестивалния комплекс. 

В Училищната програма от 1 ноември учители резервират места за своите класове в 

На страница Акценти от програмата на сайта на фестивала можете да изберете по какъв начин да разгледате програмата (по дни, по теми, по азбучен или хронологичен ред) или да я свалите като pdf файл. 

Пловдивският фестивал на науката се организира от Фондация „Красива наука“.

Национален партньор: Министерство на образованието и науката

Основни партньори в Пловдив: Община Пловдив и ЦРСББ

Корпоративни партньори: A1, Aurubis, Mr. Bricolage, Vandergeeten, Job Tiger, ABC Design & Communication, 238 – Жанет 45

Академични и образователни партньори: ПУ „Паисий Хилендарски“, Университет по хранителни технологии, Технически университет – Филиал Пловдив, Аграрен университет, Институт по овощарство, СУ „Св. Климент Охридски“, Регионален природонаучен музей – Пловдив, проект PlantaSYST, Клуб Квант, Университет за деца.

Международни партньори: Британски съвет, Британско посолство, Мрежата за наука и иновации на Великобритания, Португалския културен и езиков център „Камоиш София“, Посолство на Украйна, Посолство на САЩ, Френски институт, Чешки културен център, National Geographic

Медийни партньори: БТА, Национално издателство АзБуки, Наука ОФФНюз, Mediabricks.bg, The Sofia Globe, Програмата, БГ Наука, портал „Уча в Пловдив“

Със съдействието на: Фондация „Пловдив 2019“, Академия Никола Тесла, MindHub, Roots&Shoots България, Сенсато Нетуърк, МатриКем, Царина Уайн, Център за изследвания и анализи, Зелени Балкани, Арт център Алехандро.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.