Здраве Химия 

Открит е нов материал, който филтрира замърсителите в питейната вода много по-ефективно от настоящите методи

Перфлуорооктановата киселина (PFOA) се задържа в околната среда с години и може да причини здравословни проблеми при хората и животните. Нов полимерен материал улавя нейните молекули и прави лесно филтрирането на водата, съобщават изследователи от Американското химическо дружество. През последните години перфлуорооктановата киселина е едно от няколкото флуор съдържащи вещества, които са подложени на проверка. Известни като перфлуорирани съединения, тези химикали се използват за производство на незалепващи покрития върху съдове за готвене и за пожарогасителни пени, използвани от военната и авиационната индустрия. Повечето производители постепенно премахват перфлуорооктановата киселина и химическите ѝ производни, замествайки ги с по-малко вредни молекули, но въпреки това проблемът все още не е решен, защото този вид вещества се задържат в подпочвените води или в реките в продължение на години, без да се разпадат, благодарение на силните си флуоро-въглеродни връзки. “Тези съединения вероятно са едни от най-устойчивите органични химикали, които са създавани досега”, казва Кристофър Хигинс, инженер по околна среда в Колорадския минен колеж. “Те не се разграждат за дълъг период от време в естествената среда.”

Установено е, че излагането на PFOA увеличава риска от някои видове тумори при гризачите, но все още не е изяснено дали това повишава риска от рак при хората. При изследвания на хора, изложени на химикала са открити болести на щитовидната жлеза (SN Online: 1/22/10), имунна недостатъчност и проблеми при развитието на ембриона. Тъй като PFOA се натрупва в човешкото тяло с течение на времето, препоръчителната граница на прием според Агенцията за защита на околната среда (САЩ) е ниска – само 0,07 части на милиард в питейна вода. По последни проучвания, обаче, голяма част от общинските водни системи в САЩ имат нива много по-високи от това. Най-разпространеният начин за отстраняването ѝ от водата е използването на привличащ PFOA материал във филтър. PFOA молекули се натрупват върху повърхността на материала, което прави лесно отстраняването им. Активният въглен, например, се използва широко за филтриране на водата по този начин, но според изследователя Уилям Дихтел, химик в Северозападния университет в Еванстън, въздействието му върху молекулите на PFOA не е достатъчно силно и някои от тях остават и след пречистването. По тази причина, Дихтел и неговият екип проектират материал, който действа по-добре при пречистването от активния въглен. Това е полимер, изработен от повторени единици от две различни молекули, свързани помежду си: гигантска пръстеновидна молекула, наречена бета-циклодекстрин, произведена от царевично нишесте и богата на флуор молекула, наречена декафлуоробифенил или DFB. За разлика от активния въглен, който “прихваща всичко”, този полимер действа конкретно върху флуоросъдържащите PFOA молекули и прави пречистването по-ефективно. В резултат на проведени тестове е установено, че полимерът отстранява 95% от перфлуорооктановата киселина от водата, а активният въглен малко над 50%. Освен това полимерът продължава да действа дори заедно с обикновените химикали в състава на водата, които често намаляват ефективността на активния въглен. Друго негово предимство е, че може да се използва повторно след промиване с метанол. Дихтел и колегите му работят за комерсиализирането на този полимер и подобните на него, с цел тяхното използване за домашно или промишлено филтриране на водата.

Според Кристофър Хигинс, другите перфлуорирани съединения също будят тревога. Той и колегите му изследват проба на питейна вода, замърсена с огнеупорни остатъци от пяна, в която откриват PFOA – и близо 30 други перфлуорирани съединения. За разлика от Дихтел обаче, екипът на Хигинс установява, че активният въглен е ефективен при отстраняването на PFOA, но е по-малко ефективен за онези съединения, които имат подобно негативно въздействие върху околната среда и здравето.

Превод: Савина Кирилова

Източник: Science News

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts