От архива: Пчелите също се сгряват с топли напитки

Когато излизаме навън в хладната сутрин, нищо не зарежда нашето тяло, както приятна топла напитка и изследване от 2010 разкрива, че пчелите също използват същата идея, когато им е студено. Новото проучване показва, че пчелите също харесват да държат зимата далеч от кошера с топло питие.

Credit: Credit: Image courtesy of Monash University
Credit: Credit: Image courtesy of Monash University

Изследването е проведено от ентомолозите д-р Мелани Норгейт (Dr. Melanie Norgate) и д-р Адриан Дайър (Adrian Dyer) от Университета „Монаш” (Австралия) и е публикувано в списание PLoS ONE. То показва, че местните австралийски жилещи пчели, затоплят телата си с „гореща” напитка в хладен ден или „студена” в по-топло време.

Работейки със сътрудници от Университета „Монаш” и CSIRO, изследователите установили, че при различни температури на околната среда (23-30°C) пчелите проявяват значително предпочитание за хранене от изкуствени цветя, предлагащи по-топъл от температурата на околната среда нектар.

“Пчелите възприемат топлината като важна награда в допълнение към хранителния нектар, който те събират от цветята, но изненадващо за изследователския екип, когато температурата на околната среда достигна 34°C, пчелите започнаха да предпочитат по-хладен приток на нектар”, каза д-р Дайър.

Изследването показа, че просто както всеки човек може да избере какъв вид напитка да пие в зависимост от времето, пчелите също взимат решение за тяхната напитка, въз основа на това, кои цветя могат да предложат нектар при идеалната температура за конкретните климатични условия.


РЕКЛАМА:

***

След това изследователите измерили телесната температура на пчелите, след като са погълнали топлия течен нектар.

Предпочитанието на пчелите за топъл нектар е изследвано с помощта на специални инфрачервени камери, които записват телесната температура на пчелите, докато си почивали, летели или пиели нектар с различни температури. Термичните изображения разкрили интересен модел, тъй като топлият нектар помага на пчелите да поддържат телесна температура (30-34°C), която вероятно е задължителна за насекомите, за да запазят активния полет “, казва д-р Дайър.

„Избраният нектар с различни температури изглежда е нов поведенчески механизъм, който пчелите използват, за да поддържат най-подходящата телесна температура за полет“, казва д-р Норгейт.

Превод: Димитър Долнооряхов

Източник: Science Daily


Европейска нощ на учените 2022 г.: