Още надежда за ваксините

Ваксината, разработена от Оксфордския университет и AstraZeneca.

Установено е, че ваксината срещу COVID-19, която не трябва да се съхранява при много ниски температури, е средно 70% ефективна, с потенциал да се повиши до 90% в зависимост от начина на прилагане на дозите. 

В мащабни проучвания сред над 20 000 души във Великобритания и Бразилия, 131 души са били заразени от болестта, според предварителните резултати, публикувани наскоро от разработчиците на ваксината – AstraZeneca и Оксфордския университет. 

„Имаме ваксина за света. Имаме ваксина, която е силно ефективна: тя предотвратява тежки заболявания и хоспитализация“, казва Андрю Полард от Оксфордския университет по време на онлайн пресконференция.

70-процентната ефективност на ваксината е много по-ниска от около 90-те процента, отчетени през последните седмици при ваксините на Pfizer, BioNTech и Moderna. Въпреки това, в подгрупа от повече от 3000 души, които получават по половин доза, последвана от пълна доза месец по-късно, цифрата и тук скача до 90%.


РЕКЛАМА:

***

Сара Гилбърт, също от университета в Оксфорд, заяви пред пресата, че са необходими повече изследвания, за да се разбере защо половин доза изглежда подготвя тялото да реагира по-добре на коронавируса. 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 136 на списанието.
През 2020 г. издадохме над 20 броя свързани с науката по света и у нас. Всеки един от тях си заслужава вниманието, а общите страници са над 2500 с над 130 интервюта на български учени.
В този брой се фокусираме върху някои от най-важните теми свързани с коронавируса, но знаем че има любопитни хора търсещи информация свързана с космоса, историята и други сфери на науката – за тях също има интересни и любопитни статии.
Вижте този и всички предишни броеве, важно е да се знае! >>

Вземи само този брой в PDF >>

Безплатно ДЕМО – първите 43 стр. от броя >>


Европейска нощ на учените 2022 г.: