Опасността от топлинен удар ще застрашава милиарди хора по света в близкото бъдеще

Парещата гореща вълна доведе до температурни рекорди в поне седем държави в Европа на 25 юли 2019 г. Кредит: NASA Earth Observatory

 

Глобалното повишаване на температурите увеличава излагането ни на екстремни горещини и влажност

 

Докъм 2100 г. топлинният стрес от екстремните горещини и влажността ще започне ежегодно да засяга райони, в които днес живеят около 1.2 милиарда души., като се предполага, отчитайки сегашните емисии на парникови газове, според проучване на Rutgers.
Това е над четири пъти повече от засегнатите днес хора и над 12 пъти повече от тези, които биха били засегнати ако го нямаше глобалното затопляне през индустриалната ера.
Изследването е публикувано в списание Environmental Research Letters на 5 март 2020 г.


РЕКЛАМА:

***

Повишаването на глобалните температури води до увеличаване на излагането на топлинен стрес, който вреди на човешкото здраве, селското стопанство, икономиката и околната среда. Повечето климатични проучвания на прогнозирания топлинен стрес се фокусират върху топлинните крайности, но почти не се разглежда ролята на влажността, друг ключов фактор.
“Когато разглеждаме рисковете от една по-топла планета, трябва да обърнем особено внимание на комбинираните крайности между топлина и влажност, които са особено опасни за човешкото здраве“, казва водещият автор Робърт Коп, директор на Rutgers Institute of Earth, Ocean, and Atmospheric Sciences и преподавател в катедрата по Земни и планетарни науки към Университета Рутгърс в Ню Брунсуик. 

„Всеки пункт нагоре от глобалното затопляне прави горещите и влажни дни по-чести и интензивни. Например, в Ню Йорк, пикът на горещините и влагата в една обикновена година вече бива достиган около 11 пъти по-често, отколкото това се е случвало през 19-ти век “, казва водещият автор Дауи Ли, бивш доктор сътрудник в Рутгерс, а сега в университета в Масачузетс.

Топлинният удар се предизвиква от неспособността на тялото да се охлажда достатъчно чрез изпотяване. Високите температури на въздуха  и бързото повишаване на телесната температура могат да увредят мозъка и други жизненоважни органи. Топлинният удар варира при по-меките условия от топлинен обрив или топлинен гърч до топлинно изтощение, което е най-често срещаният тип. Топлинният удар – най-сериозното от тези заболявания, причинявани от горещини, може да убие или да причини трайна инвалидност при липса на навременно лечение, според американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията.


Проучването разглежда как комбинираните крайности от топлина и влажност се увеличават на затоплящата се планета, използвайки 40 климатични симулации за получаване на статистика за редки събития. Изследването се фокусира върху измерване на топлинния удар, като отчита температурата, влажността и други фактори на околната среда, включително скоростта на вятъра, ъгъла на слънчевата светлина, инфрачервеното лъчение и слънчевата радиация.
Прогнозите са, че годишното излагане на екстремни горещини и влажност, над указанията за безопасност, ще засегне райони, в които сега живеят около 500 милиона души, ако планетата се затопли с 1.5 градуса по Целзий и близо 800 милиона ако се затопли с 2°C. Планетата вече е затоплена с около 1.2°C над нивата от края на 19 век.

Приблизително 1.2 милиарда души ще бъдат засегнати от затопляне с 3°С, както се очаква до края на този век при настоящите глобални тенденции.

В Ню Йорк силната топлина и влажност, сравними с най-лошия ден в типичната за днес година, се очаква да продължат четири дни в типичната година с глобално затопляне от 1.5°C и около осем дни в годината със затопляне от 2°C. При затопляне с 3°C, се очаква да се появят екстремни горещини и влажност за около 24 дни през година.

Референция: “Escalating global exposure to compound heat-humidity extremes with warming” от Дауи Ли, Джейкън Юан и Робърт Коп, 5 март 2020, Environmental Research Letters.

 

Източник: scitechdaily


Европейска нощ на учените 2022 г.: