Окото на съзнанието

okoto_na_suznanieto_cover.jpg

 

Блестящият ум на Оливър Сакс разплита загадките на мозъка чрез „Окото на съзнанието”

 

Купи: http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=39704 

 


РЕКЛАМА:

***

okoto_na_suznanieto_cover.jpg (331×508)

Оливър Сакс е английски невролог, който прави по-голямата част от кариерата си в САЩ и става международно известен със своите книги, основани на опита му с различни и чудновати пациенти, а Окото на съзнанието (ИК „Изток-Запад”) е един от най-значимите му и вдъхновяващи трудове.

 

 В „Окото на съзнанието“ изтъкнатият учен Оливър Сакс разказва историите на хора, които успяват да се движат в света и да общуват с другите, въпреки че са загубили смятаните от мнозина от нас за задължителни сетива и способности. Сред тези способности са силата на речта, зрението, разпознаването на физиономии, усещането за триизмерно пространство, способността да се чете. За всички тези хора предизвикателството е да се адаптират към радикално нов начин да съществуват в света, например:

  Лилиан, концертна пианистка, която загубва способността си да разчита нотите и в крайна сметка е неспособна дори да разпознае всекидневни вещи, а също и Сю, невробиолог, която никога не е виждала в три измерения, докато най-накрая се сдобива със стереоскопично зрение в 50-те си години.

  Пат, която пресъздава наново себе си като грижовна баба и активен член на общността си, въпреки факта, че има афазия и не може да произнесе дори едно изречение, както и Хауард, плодовит романист, който трябва да открие начин да продължи живота си като писател дори след като инсулт поразява способността му да чете.

  Самият д-р Сакс, който разказва историята на рака на едното му око и странните и объркващи ефекти вследствие на това…

  Окото на съзнанието“ е възхитително странство из дебрите на ума, а великолепният Сакс дръзва да изследва някои много странни парадокси – хора, които могат да виждат идеално, но не могат да разпознаят собствените си деца, и слепи хора, които стават хиперзрящи или се ориентират в света благодарение на „зрение чрез езика“. Всички тези случаи и истории превръщат „Окото на съзнанието“ в истинско книжно събитие с общокултурна, социална и чисто човешка значимост.  

*  

Оливър Сакс притежава видимо неизчерпаем талант за убедително и хуманно обяснение на най-тайнствените и чудати неврологични дисфункции на мозъка.

 Time Magazine

 Купи: http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=39704 

O_Sacks_pic2.jpg

Европейска нощ на учените 2022 г.: