Ограничаване на калориите помага на лемурите да живеят по-дълго

Дълготрайното ограничаване на калориите значително увеличава продължителността на живота на малкия примат – сивия миши лемур. Това е един от резултатите от експеримент, продължил десет години. Продължителният и ограничен прием на калории се състои в нискокалорично, но балансирано хранене, започващо преди настъпването на зряла възраст. Неговият благоприятен ефект върху продължителността на живота е бил установен за много видове с кратък живот (червеи, мухи, мишки), но остава противоречив за приматите, включително и за хората.

Дълготрайното ограничаване на калориите се състои в приема на нискокалорична, но балансирана храна, започващ с настъпването на зряла възраст. По-ранни изследвания с макаци (които имат средна продължителност на живот от четиридесет години) вече са показали благотворния си ефект върху честотата на свързаните с възрастта патологии. Въпреки това положителният ефект върху продължителността на живота при приматите остава спорен. За да изяснят този въпрос, изследователи провели експеримент със сивия миши лемур, малък примат, чийто живот (около дванадесет години) го прави много добър модел за изучаване на стареенето. Освен това този малък лемуроподен примат има много физиологични прилики с хората.

Учените подложили група лемури на продължителен ограничен прием на калории (30% по-малко калории, отколкото техните връстници, които консумирали нормална храна) от началото на зряла възраст, след което анализирали данните за преживяемост, както и евентуални промени, свързани с възрастта. Първият резултат от този десетгодишен експеримент показва, че в сравнение с животните в контролната група, продължителността на живота на тези, които са подложени на калорични ограничения, се е увеличила с почти 50%. По-специално, средната им преживяемост е 9,6 години (в сравнение с 6,4 години за лемурите в контролната група). Учените установили за пръв път при приматите, че максималния живот е нараснал: почти една трета от животните с ограничен прием на калории останали живи, когато последното животно в контролната група умряло на възраст 11,3 години.

Този благоприятен ефект е съпроводен от запазване на моторните функции без забележима промяна на когнитивните способности, както и намаляване на честотата на патологии, обикновено свързани със стареенето, като рак или диабет. Лемурите с ограничен прием на калории показали морфологични характеристики като на по-младо животно. Освен това данните от мозъчните изображения на тези много по-възрастни животни показват лека загуба на сиво вещество (струпвания на неврони, организирани в ядра), ефект, който изследователите все още не са обяснили, както и значително забавена атрофия на бяло вещество (нервни влакна, свързващи различни области на мозъка).


РЕКЛАМА:

***

Резултатите показват, че продължителният ограничен прием на калории засега е най-ефективният начин за удължаване на максималната продължителност на живота и забавяне на процеса на стареене при нечовекоподобни примати. Следваща стъпка за учените в опита си да удължат още повече горните граници на продължителността на живота, е да съпоставят дълготрайното ограничение на калориите с друг параметър като физически упражнения.

Превод: Росица Дуева

Източник: Science Daily


Европейска нощ на учените 2022 г.: