Образованието било приоритет?

Винаги съм защитавал високото ниво на образование на българите, а когато го сравняваме с останалия свят, сме наистина много по-напред. Но тук ще говоря основно за минусите и то на власт имащите. Не може всички да си измиват ръцете с липсата на пари, а да се говори за приоритет. Най-важното в едно общество са децата, а най-важното за децата (след здравето) е образованието и тяхното бъдеще. Как се осигурява образованието, обаче? Всички плюят по местното училище, най-често думата учител се свързва със скандал, а нови кадри все няма.

online_education

До три години ще се пенсионират около 50% от учителите, които упражняват професията си в момента, а нови млади просветители няма. Едва ли някой изобщо е мислил как ще се разреши този проблем.

Струва ми се, че съборът на учителите е бил 100% популистки, нищо съществено не е било казано и никакви решения не с били взети. Ще започнат ли децата да учат по нова програма? Ще има ли повече стимули за младите учители? Ще се променят ли условията? Ще започнат ли да се пишат учебници от по-”концентрирани” и кадърни автори?

Другият проблем е, че най-много учители липсват в слабо населените райони, което е логично, но и за това няма стратегия и решение.


РЕКЛАМА:

***

Нещо, за което много ме боли е, че проекти като БГ Наука са тези, които истински запълват дупките в образованието, но няма как изцяло да решат проблема. Казвам “боли”, защото ние сме организация, която на мускули прави всичко, а щом има над 100 000 човека, които всеки месец се вълнуват и четат, това означава, че наистина дупките са много, а необходимостта още по-голяма.

52cf8da9408c2917119bda6b2a92ecf9

Миналата година получихме имейл – “Аз ви чета и ми е много интересно, въпреки че съм още на 9”. Тогава осъзнахме каква всъщност отговорност носим не само за популяризирането на науката, а и за изграждането на едно поколение, което се много рано започва да се образова в интернет. Текстовете, статиите и списанията си остават в интернет пространството и все по-лесно могат да бъдат намерени, което подпомага образоването на поколения млади българи.

--

Вярвам, че решението също е в нас – тези, които въпреки всичко създават образователни продукти. Винаги ще повтарям, че в нашата сфера – популяризиране на науката и знанието, няма конкуренция. Имаме мисия, която е над всичко друго.

Много ми се иска все повече хора да се занимават с писане на качествени текстове, които да бъдат от полза за всеки.

В интернет е пълно с всичко, но колко от това “всичко” е качествено и достоверно?

Ще кажа няколко думи и за университетите – има още много какво да предложат.

1444706415_obrazovanie_online

Ако начинът на работа не се промени изцяло, не мисля, че имат добро бъдеще в този си формат. Например, необходимо е 100%-ово дигитализиране на администрацията – това значително ще улесни както студентите, така и преподавателите, а в момента се губи страшно много време с бумащина. Следващата стъпка е създаване и реформиране на специалности, които реално да осигуряват реализация в съвременните бизнес сфери.

Също така, много добре трябва да се замислят дали дипломите им вече имат такава стойност? Все повече хора работят нещо, което не е свързано с образованието им. Други пък изкарват множество допълнителни курсове, които определят работата и заплатата им, а те не се дължат на дипломата от университета. Дори забелязвам, че такава диплома все по-често не се иска – уменията са важни. Това, разбира се не е никак изненадващо, имайки предвид колко университети имаме и колко хора завършват всяка година. Къде обаче отиват всички тези висшисти – на пазара на труда, където никой не ги търси. Затова се налага да се преориентират или просто да емигрират.

329452349

Университетът е много важен за израстването на всеки млад човек, да не говорим пък за тези, които искат научна кариера. Но без да се променя, няма как да бъде в крак с времето, което днес е много изменчиво.


Европейска нощ на учените 2022 г.: