Ново лекарство би могло да се окаже решаващо в борбата срещу ХИВ


 

Нов инжекционен медикамент, който предпазва хора с висок риск от ХИВ инфекции е бил препоръчан от Световната здравна организация (СЗО). Лекарството с име каботегравир, известно още като CAB-LA, приемащо се веднъж на два месеца, първоначално е било одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ още през декември 2021г.

Каботегравир, към момента се произвежда от намиращата се във Великобритания компания ViiV Healthcare, притежавана от компаниите GSK(Лондон), Pfizer(Ню Йорк) и Shionogi(Осака). Денят, в който СЗО издаде препоръката си, съвпадна с обявяването на споразумение за лицензиране от страна на ViiV, според което до три компании ще имат право да произвеждат и доставят версии на медикамента. Идеята е лекарството да бъде използвано в 90 от най-нестабилните финансово държави в света, където се срещат по-голямата част от случаите на ХИВ в момента.

„Вярваме, че правейки така, че каботегравир да е по-достъпен би могло един ден да се окаже решаващо в превенцията на ХИВ и много да спомогне за справянето с ХИВ пандемията“, споделя един от говорителите на ViiV. Голямото притеснение, обаче, идва от това, че медикаментът ще бъде твърде скъп. Според мнозина предвидената цена от около 3700 американски долара на шишенце ще направи лекарството крайно недостъпно за по-бедните страни. Благотворителната организация Лекари без граници дори нарича лиценза „лимитиран и разочароващ“.


РЕКЛАМА:

***

ViiV, от своя страна, обещават да предоставят медикамента на „цена, нецеляща печалба“ за обществени програми в страните с по-слаба икономика. Точната цена не е обявена, но от компанията заявяват пред Nature, че тя ще по-висока от тази, към която подтикват различните кампании- 10 долара на доза.

Според последно проучване, публикувано миналата седмица, на Съвместната програма на ООН за ХИВ и СПИН (UNAIDS) около 1,5 милиона души са се заразили с вируса на ХИВ през миналата година. Между 510 000 и 860 000 пък са починали от болестта през този период. По-голямата част от случаите на заразени и починали от вируса са в Африка.

Каботегравир е последното, към момента, лекарство за превенция от ХИВ, одобрено от СЗО, като преди това през 2021 г. организацията е одобрила и вагинален пръстен, покрит с дапивирин (друг медикамент против ХИВ). През 2015 г. СЗО препоръчва и перорално хапче, наречено тенофовир дизопроксил (TDF), което се използва в около 80 страни.

Една от характеристиките, които могат да направят подобно лекарство, като TDF, особено важно за млади и подрастващи жени е, че неинфектираните хора могат да приемат хапчето и дискретно, а не по време на секс, казват от UNAIDS. Проучвания показват, обаче, че е възможно и те да не са склонни да го приемат поради стигмата около заболяването. Друг подобен фактор е страхът от насилие, в случай, че се разбере за това, че го използват.

Изследване, публикувано през април, показва, че CAB-LA е по-ефективен от TDF в основната си функция – да предотвратява инфекции от ХИВ. Също така, то се приема по-рядко и може да бъде поставено и в клиника, като по този начин се предоставя повече поверителност.

Проучването, ръководено от Шинейд Дилейни-Мортив, директор на изследванията в Института по изследване на здравето и ХИВ към Wits, Йоханесбург, докладва резултатите от третата фаза на клинично изследване в Южна Африка между 2017 г. и 2020 г. В него са участвали 3224 жени, от които половината са получили инжекцията, а другата половина- пероралната таблетка. По време на пробния период са били докладвани 40 случая на заразяване с ХИВ- 4 от групата на инжектираните с каботегравир, а останалите 36 от тази на приемащите TDF. Дилейни-Мортив изразява мнение, че „достъпът до каботегравир, като допълнителен избор, трябва да бъде приоритет“, по време на международната конференция за СПИН в Монреал, Канада.

Обявлението от страна на СЗО относно каботегравир, както и това на ViiV относно сделката с лицензите, са съпътствани не само от хвалби, но и критики от тези, присъстващи или следящи конференцията. По думите на Искандар Азуа, специалист по инфекциозните заболявания към Университета Малая в Куала Лумпур, Малайзия- „Най-голямата бариера към глобалното имплементиране е достъпността“.

Според препубликация от Лиза Джеймисън, биостатистик от университета Witwatersrand в Йоханесбург, публикуван по-рано тази година, всяка доза трябва да е на цена между 9 и 14 долара, за да бъде поне толкова рентабилна колкото таблетките. Анализ на Clinton Health Access Initiative, благотворителна здравна организация, базирана в Бостън, Масачузетс, представен на семинар през февруари, показва, че производителите на подобни лекарства биха могли да произвеждат новия медикамент за около 20 долара на човек годишно. 

По време на конференцията се разбра, че поне засега, ще е много трудно да се намери допълнително международно финансиране за лекарствата срещу ХИВ/СПИН. Статистиката сочи, че официалната помощ от страна на множество големи двустранни дарители, освен тези от САЩ, е намаляла с 57% през последните 10 години. Самите ресурси за борба срещу ХИВ през 2021 г. са били с 6% по-малко отколкото през 2010 г., твърди UNAIDS. Тези данни подсказват, че едно толкова скъпо ново лекарство няма да бъде достъпно, споделят изследователи и активисти. 

В отворено писмо до главния изпълнителен директор на ViiV, Дебора Уотърхаус, група от над 70 политици, активисти, изследователи и ръководители на благотворителни организации призоваха компанията да постави цена на каботегравир „възможно най-близка“ до тази на съществуващите лекарства за превенция на ХИВ, които по тяхно мнение струват около 60 долара на човек годишно, което се равнява на 10 долара за доза каботегравир.

Говорител на компанията-производител, обаче, казва в имейл до Nature, че тази цена не е реалистична, тъй като новият медикамент е доста по-комплексен, поради което е и  по-скъп от „една обикновена бяла таблетка“. Освен това, ниската цена би могла да откаже производителите от това, да се заемат с производството на лекарството. „Важно е да не задушаваме интереса към разработването и производството на каботегравир през споразумението, което току що финализирахме, задавайки нереалистични очаквания за цената.“

Говорителят допълва, че всички производители биха могли да кандидатстват за създаването на копия на лекарството, като на първо време ще бъдат присъдени три лиценза. „Имаме възможност да увеличим броя на лицензиантите в бъдеще, ако видим, че нуждите и търсенето са насърчаващи“, казва още говорителят.

         

Източник: https://www.nature.com/articles/d41586-022-02123-x 

Превод: Емил Кръстев


Европейска нощ на учените 2022 г.: