Търсене
Close this search box.

Нови доказателства за гигантска планета подсказват за възможни планетарни сблъсъци

Нови доказателства за гигантска планета подсказват за възможни планетарни сблъсъци

Нови доказателства за гигантска планета подсказват за възможни планетарни сблъсъци

Нови доказателства за гигантска планета подсказват за възможни планетарни сблъсъци


Направи дарение на училище!***

 

Международен екип от астрономи откри гигантска планета с размери, сравними с тези на Нептун, която е с плътност по-висока от тази на стоманата. Те вярват, че нейният състав може да е резултат от гигантски планетарен сблъсък.

Международен екип от астрономи откри планета с размери, сравними с тези на Нептун, която е по-плътна от стомана. Масата на TOI-1853b е почти два пъти по-голяма от всяка друга позната планета с подобен размер, а плътността ѝ е изключително висока, което означава, че по-голяма част се състои от скала, отколкото обикновено би се очаквало.

В изследването, публикувано днес в Nature, учени ръководени от Лука Напониело от Римския университет Tor Vergata и Бристолския университет предлагат, че това е резултат от планетарни сблъсъци. Тези огромни въздействия биха били способни да премахнат по-леката атмосфера и вода, оставяйки зад себе си множество скали.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Д-р Фил Картър, старши научен сътрудник и съавтор от Университета в Бристол, обяснява: „Имаме силни доказателства за високоенергични сблъсъци между планетарни тела в нашата слънчева система, като съществуването на Луната и Земята и доказателства от малък брой екзопланети.

„Знаем, че има голямо разнообразие от планети в екзопланетарни системи; много от тях нямат аналог в нашата слънчева система, но често имат маси и съставки между тези на скалистите планети и Нептун/Уран (ледените гиганти).

„Нашият принос към изследването беше да моделираме екстремно големи удари, които потенциално могат да премахнат по-леката атмосфера и водата/леда от първоначалната по-голяма планета, за да произведат измерената екстремна плътност на TOI-1853b.

„Открихме, че първоначалното планетарно тяло вероятно трябва да е било богато на вода и да е претърпяло екстремно голям удар със скорост над 75 км/с, за да се получи TOI-1853b, както е наблюдавано.“

Тази планета предоставя нови доказателства за честотата на големите сблъсъци при формирането на планети из цялата галактика. Това откритие помага да се свържат теориите за формирането на планети, базирани на слънчевата система, с формирането на екзопланети. Откритието на тази екстремна планета предоставя нови знания за формирането и еволюцията на планетарните системи.

Докторантът и съавтор Цзиняо Доу казва: „Тази планета е много изненадваща! Обикновено очакваме планетите, формиращи се с толкова много скала, да стават газови гиганти като Юпитер, които имат плътност, подобна на водата.

„TOI-1853b е с размери като на Нептун, но има по-висока плътност от тази на стоманата. Нашата работа показва, че това може да се случи, ако планетата е претърпяла изключително енергични сблъсъци с други планети по време на формирането си.

„Тези сблъсъци отделят част от по-леката атмосфера и водата, оставяйки зад себе си планета със значително обогатена скала и висока плътност.“

Сега екипът планира подробни наблюдения на TOI-1853b, за да опита да засече всякаква остатъчна атмосфера и да проучи нейния състав.

Доцент и съавтор д-р Зоуи Лайнхардт заключва: „Преди това никога не сме изследвали подобни екстремни големи сблъсъци, тъй като това е нещо, което не бихме очаквали. Има много работа, която трябва да бъде свършена, за да подобрим моделите на материалите, които лежат в основата на нашите симулации, и да разширим обхвата на моделираните екстремни големи сблъсъци.“

Симулациите бяха извършени с помощта на изчислителните системи на Центъра за напреднали компютърни изследвания ,Университета в Бристол. Финансирането е осигурено от Съвета за научни и технологични  изследвания (STFC) и Китайския съвет за стипендии.

 

Превод: Любен Гатев

Източнек: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230831121723.htm


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.