Търсене
Close this search box.

Нова следа за произхода на Луната

Нова следа за произхода на Луната

Нова следа за произхода на Луната

Нова следа за произхода на Луната


Направи дарение на училище!***

 

Хората винаги са имали интерес към Луната, но сериозното им отношение по темата започва едва след наблюденията на Галилео Галилей.
В продължение на близко 5 века изследователи предлагат многобройни теории за формирането на Луната. В проучване, публикувано току-що в списание Science Advances, съобщава за находки, посочващи, че Луната е наследила местните благородни газове, като хелий и неон, от мантията на Земята. Това откритие подкрепя хипотезата за „Гигантския удар“, която предполага, че Луната е образувана от масивен сблъсък между Земята и друго небесно тяло.

 

Лунни метеорити в Антарктида


Разбери повече за БГ Наука:

***

По време на докторантурата си в ETH Zurich,  Патриция Уил анализира 6 проби от лунни метеорити от Антарктическата колекция, получена от НАСА. Те се състоят от базалтова скала, която е образувана след бързото охлаждане на магмата, изригнала от вътрешността на Луната. Благодарение на допълнителните базалтови слоеве обаче, скалите остават покрити след своето образуване и биват предпазени от космическите лъчи и слънчевия вятър. Процесът на изстиване довежда до формирането на лунни стъклени частици сред други минерали, намерени в магмата. Уил и екипът ѝоткриват, че стъклените частици запазват химичните отпечатъци на слънчевите газове: хелий и неон от вътрешността на Луната.
“Откриването на слънчеви газове за първи път в базалтови материали от Луната, които не са свързани с никакво излагане на лунната повърхност, беше толкова вълнуващ резултат“, казва Уил.

Без защита от атмосфера, астероиди непрекъснато удряли повърхността на Луната. Вероятно е имало силно сблъскване, което да изхвърли метеоритите от средните слоеве на потока от лава, подобно на огромните равнини или лунни морета. В крайна сметка скалните останки проправят пътя си към Земята под формата на метеорити. Повечето от тях са събрани от пустините на Северна Африка, но в този случай – от „ледената пустиня“ на Антарктида, където са по-лесни за забелязване сред пейзажа.

 

 

Лабораторен инструмент, вдъхновен от текст на песен

В Лабораторията за благороден газ в ETH Zurich се намира най-съвременният масспектрометър, наречен „Tom Dooley“ – възпят в песента на Grateful Dead със същото име. Един ден изследователи окачват високочувствителното оборудване от тавана на лабораторията, за да избегнат смущенията от вибрациите на ежедневието. Така и инструментът получава името си. 

Използвайки масспектрометърът, учените успяват да измерят субмилиметрови стъклени частици от лунните фрагменти и да изключат слънчевия вятър, като източник на откритите газове. Хелият и неонът, на които попадат, били в много по-голямо количество от очакваното.
Tom Dooley е толкова чувствителен, че е единственият инструмент в света, способен да намира такива минимални концентрации на хелий и неон. Той е използван и за откриването на тези благородни газове в зърна на възраст от 7 милиарда години в метеорита Мърчисън – най-старата твърда материя известна до момента. 

      

В търсене на произхода на живота

Огромната колекция на НАСА съдържа около 70 000 одобрени метеорити. „Силно съм убеден, че ще има надпревара за изследване на тежки благородни газове и изотопи в метеоритни материали“, казва професорът от ETH Zurich Хенер Буземан, един от водещите световни учени в областта на геохимията на извънземните благородни газове.
Той очаква, че скоро учените ще търсят благородни газове, като ксенон и криптон, които са по-трудни за установяване, както и други летливи елементи, като водород или халогени в лунните фрагменти.

Буземан коментира: „Въпреки че такива газове са ненужни за живота, би било интересно да се знае, как някои от тези благородни газове са оцелели след бруталното и насилствено образуване на Луната. Такива знания могат да помогнат на учените в геохимията и геофизиката да създадат нови модели, които показват по-общо как такива най-летливи елементи могат да оцелеят при формирането на планетата в нашата Слънчева система и извън нея.“

 

Превод: Биркан Бейзат

Източник: https://www.sciencedaily.com/


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.