Търсене
Close this search box.

Невролингвистично програмиране в междуличностното общуване

Автор: Габриела Ружин

Резюме: НЛП или Невролингвистичното програмиране възниква в началото на 70-те години от работата на Ричард Бендлър и Джон Гриндър. Имаща за цел да подпомогне психотерапевтичната работа с пациенти, НЛП постепенно получава популярност, тъй като нейните опростени методи предизвикват бърза и ярка промяна в затруднените преживявания, предизвикани от негативен опит, объркани мисли и комуникации. Най-застъпената сфера на подобряване чрез НЛП е междуличностната комуникация. НЛП използва т.нар. Мета модели с цел комуникацията да постигне висока ефективност, изключваща неяснота, объркване и разрушени отношения, дължащи се често на погрешното възприемане на дума или фраза. Статията „Невролингвистичното програмиране в междуличностното общуване“ разглежда 5 мета модели, които доказано подобряват комуникацията – „Неконкретни съществителни и местоимения“, „Неконкретни глаголи“, „Номинализация“, „Полярни думи“ и „Четене на мисли“. Моделите са разгледани в книгата „Осъществи целите си с НЛП” от Анне Линден и Катрин Перуц.

Ключови думи: Невролингвистично програмиране, НЛП, Комуникация, Мета модел, Междуличностно общуване, Ричард Бендлър, Джон Гриндер, Анне Линден, Катрин Перуц, „Осъществи целите си с НЛП”.

 

През 1970 г. Ричард Бендлър, при прослушване на записи с терапевтични сесии на късния Гещалт терапевт Фриц Пърлс, разкрива определени модели на поведение и изказ на психотерапевта, чиято цел е да подобри поведението на пациентите си. С помощта на лингвиста Джон Гриндер, Бендлър систематизира т.нар. мета модел в практиката и на други успешни психотерапевти като Виргиния Сатир и Милтън Ериксон. Анализът на Бендлър и Гриндър продължава през следващите години с работата на специалисти хипнотисти, като целта отново е същата. В резултат Бандлър и Гриндър разкриват модел, описващ основните черти в поведението и общуването, отличаващи успешните професионалисти в работата с пациенти.

Същността на НЛП може да бъде описана като прагматично прилагане на техники с цел обектът да придобие положителна промяна в поведение, склонно до този момент на висока тревожност, фобии, обсесии и/или болезнени спомени. 

Автори на „Структурата на магията I: книга за езика и терапията“ и „Структура на магията II: книга за комуникацията и промяната“, Ричард Бендлър и Джон Гриндър успешно създават специфични наръчници, които да насочват по пътя на успешната „терапевтична магия“ с крайна цел дългосрочната положителна промяна на пациента. Мета моделът представлява модел за събиране на информация, предизвикване на езика на клиента към положителна промяна и активиране на подсъзнателното мислене. Мета моделът може да се опише и като словесна „магия“, която подобрява комуникацията.

Думата „комуникация“ е обяснена от Уикипедия като „дейност, при която се обменят сведения и знания“. Но ежедневната комуникация между хората рядко е пълноценна. Често се приключват взаимоотношения, защото едната страна се е почувствали обидена от даден коментар. Избягва се събеседник, чиято компания преди е била предпочитана. Или пък обратното – поради взето решение за общи интереси, двама души могат да се сприятелят, докато всъщност не се окаже, че нямат нищо общо.

И тук възниква въпросът доколко се общува пълноценно? 

Както отбелязват Анне Линден и Катрин Перуц в книгата си „Осъществи целите си с НЛП” езикът не е преживяване, както менюто не е храна. Езикът е комуникация, чрез която ежеминутно се споделя информация за опит и светоглед. В него се крие ключа за спечелване на приятели или придобиването на „врагове“. 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 171 на списанието.

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.