Назад към корените: Историята на ледените бани и къпането със студена вода

 

Студено или горещо – кое бихте избрали?
Въпреки че второто обикновено е най-често предпочитаното, изненадващо е да се знае, че къпането със студена вода също е избирано от много хора в продължение на доста време през историята.

Къпането със студена вода е практикувано още от древните римляни и от Хипократ, самият баща на медицината. То е дълбоко в кръвта ни и продължава да се развива и до днес, докато ние откриваме ползите от него.

 


РЕКЛАМА:

***

Къпането в самото начало

 

Древна Гърция

От самото начало къпането със студена вода било прилагано широко поради потенциалните ползи за здравето, които може да осигури. Термализмът, който е добре известен със своите полезни ефекти, открити от древните гърци, използва вода при различни температури, за да помогне за облекчаване на мускулната умора и най-различни заболявания.

Усложнения като кожни заболявания, както и болки в мускулите и ставите били сред първите цели за терапия със студена и топла вода, докато другите ѝ предимства, като например средство за релаксация и социализация, били използвани много по-късно след като употребата на водата става по-масова.

Дори Хипократ и Платон, и двамата пионери в света на модерната медицина и философия по това време, са сред първите хора, които действително изучават ефектите на горещата и студената вода върху тялото докато документират ползите от тях за научни цели.

 

Древен Рим

По-късно, през римската епоха, използването на водата се развива още повече, тъй като редовното къпане започва да се счита за важно нещо за личното здраве. Войниците след битка често отивали на възстановяване в минералните извори, докато римските граждани също посещавали редовно термите по социални и лични причини.

В резултат на това къпането се превърнало в обичайно забавление и строителството на древни спа центрове в крайна сметка започнало да процъфтява. Възходът на акведуктите също тласнал напредъка на минералните бани, създавайки капацитет за стотици и дори хиляди хора да се насладят на удоволствията на тази уникална и темперирана вода.

Гален и Селсо, лекари от римския период, също се занимават с термични лечения, изучавайки техните терапевтични свойства, които водят до появата на хидрологията и действителното предписване на термични лечения. Въпреки това, едва през епохата на Ренесанса водата се възражда отново като възможно лечение за други човешки заболявания.

 

Ренесансовата епоха

С напредването на времето и технологиите минералните извори и хидрологията стават все по-широко разпространени и използването им за медицински цели също започва да процъфтява. Джон Флойър и Джеймс Къри, двама лекари от средата на ХVІІІ век, използват студена вода за лечение както на телесни, така и на психични заболявания.

Къри например включва студена вода за лечение на треска, докато Флойър препоръчва за студени бани и в специалността педиатрия. Флойър предположил, че бебетата и децата са най-подходящи за къпане със студена вода, тъй като температурата сама по себе си е важна за човешкото развитие.

Също така през тази епоха физическите упражнения също често се предписват във връзка със студени вани, с кални бани, масажи и стратегическо аранжиране на природата (като градини около банята), използвани за подобряване на ефекта от ваната. Тези постижения, като цяло, вдъхновили нашата собствена употреба за различни термични терапии днес, които често се практикуват по подобни причини.

 

Ледените бани днес

Продължавайки напред към днешно време, въпреки че ледените бани и водите с по-висока температура обикновено не се използват за лечение на човешки заболявания, както е споменато по-горе, тяхната употреба и приложения все още са доста сходни (като науката сега вече ги подкрепя).

Например, по-специално къпането с ледена вода все още се използва като протокол за облекчаване на мускулната умора и подобни общи болежки. Други изследвания и анекдотични доказателства също показват, че по-ниските температури, както се вижда при ледена баня, също могат да помогнат за намаляване както на мускулните спазми, така и на отока.

По-нови открития, като стимулация на блуждаещия нерв, също се появяват, докато процъфтяващите изследвания за подобряване на здравето на пациенти с ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) показват доказателства за ползите от студената вода като практика за лечение.

 

Историята прави пълен кръг – как ледените бани ще продължат да се развиват

От самото начало къпането както с топла, така и със студена вода се развива с времето, след като хората забелязвали ефектите му. Предимствата от къпането със студена вода започнало като идея, която по-късно се превърнала в инструмент не само за подобряване на живота ни, но и на цивилизацията, като цяло.

И въпреки че специфичната наука и методите на лечение около студената вода все още трябва да бъдат проучвани и разглеждани по-задълбочено, постоянните открития, които правим от нейната простота, изглежда са пренесени от по-ранните поколения.

От древните гърци, които раждат идеята за термизма, до ранните лекари от римското и ренесансово време – еволюцията на къпането продължава да се развива. Някога използвано като инструмент просто за облекчаване на мускулната умора, а сега и като метод за стимулиране на централната ни нервна система, ясно е, че къпането със студена вода има още ползи, които тепърва ще бъдат откривани.

Източник: icebarrel.com
Превод: Радослав Тодоров

Тази статия е част от Коледния брой на БГ Наука – виж повече ТУК>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: