Науката решава проблеми, vol.11: Бъдеще за есетровите риби в р. Дунав

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Гост на поредното издание на „Науката решава проблеми” е Тихомир Стефанов –  ихтиолог в НПМ-БАН и изучава разнообразието и произхода на сладководните риби.

С произход, датиращ преди повече от 200 милиона години, есетровите са една от най-древните днес живеещи групи риби. Това са мигриращи риби, които живеят в морски води, а за размножаване навлизат в реките. В басейна на река Дунав все още се срещат пет вида от тях, като той е от изключително значение за тяхното бъдещо опазване. Основните заплахи, довели повечето видове до ръба на изчезването, са незаконният улов, загубата на местообитания и прекъсването на миграционните пътища.

Тихомир Стефанов ще ни разкаже повече за това и за още любопитни факти около есетрите.

Кога: 30.10., 19 ч.


РЕКЛАМА:

***

Къде: ул. Сердика, 20

Вход: свободен! Нужна е регистрация: https://goo.gl/forms/L5eiAalLxpzapgPh2

„Науката решава проблеми“ е поредица на Българска наука и MOVE.BG, в която всеки месец гостува учен, който разказва за себе си и своята работа през призмата на това как науката променя живота на хората и разрешава конкретен проблем.

*Българска наука е най-голямата научна медия в България, чиято цел е да сближи учените и останалата част от обществото.

**MOVE.BG е платформа на създаващите хора. Търсим иновативни решения за обществена промяна, работим за устойчиво развитие и утвърждаваме култура на градивен диалог, активно лидерство и споделени ценности.