Научно откритие на БАН ни предпазва от коронавируса – текст

 

Текст от аудио файла: Радослав Тодоров

 

Това е текст от подкаста интервю с проф. Павлина Долашка, Институт по Органична Химия с Център по Фитохимия.

Чуйте тук!


РЕКЛАМА:

***


Доверието и високото мнение на обществеността към хората в БАН и тяхната работа от дълги години насам не са особено високи. Или поне не толкова колкото би трябвало да бъдат към една висша научна институция. Но ето, че в тежки времена, когато целият свят е обхванат от смъртоносна пандемия, уплашените погледи на всички са отправени към учените в лабораториите, от които се очаква час по-скоро да създадат ефективна ваксина против вируса. Дори и според най-оптимистичните прогнози обаче, от този толкова очакван момент, ни делят поне още няколко месеца. А междувременно невидимият враг продължава да витае наоколо и ежедневно да поваля нови жертви.
Ясно е, че блокадата на икономиката и общественият живот не може да продължава толкова дълго време, освен ако не искаме да се изправим пред катастрофални последици.
Вирусът скоро няма да си отиде, но животът все пак трябва да продължи и ние ще трябва да се научим да живеем с него. Затова и усилията на БАН на първо време са насочени към създаването на средство, което максимално ефективно да ни предпазва от вируса до моментът когато ще бъде открит начин за лечението му. 

За информация и подробности около производството на разработените от тях маски с активен въглен, се обръщаме към проф. Павлина Долашка от Института по органична химия с център по фитохимия.
Тя припомня, че учените от БАН отдавна правят подобни разработки в различни екипи и с различни организации. Така че опитът и откритията на института, натрупвани с дълги години, сега могат да бъдат използвани при борбата с новия вирус.
В основата на техните разработки залягат чистите технологии с всякакви природни продукти, които имат значение предимно за здравето на хората. 

Първоначално активният въглен е бил успешно приложен при лечение на тежки диабетни рани за почистване на бактериални, гъбични и вирусни инфекции. Технологията е доказано работеща и патентована още преди време. Така че учените решават да изпробват каква би била нейната ефективност и срещу Covid-19, като към маските се зашият филтри с активен въглен от кайсиеви костилки. Тестовете в лабораторията по вирусология към Биологическия факултет на Софийския университет показват, че в продължение на 50 часа, вируси с големината на коронавирусите не могат да преминат през маската.

Филтрите могат да се използват за маски многократно, като се стерилизират под пара, преди да бъдат използвани отново.

Предложението за прилагане на тази методология е изказано и прието по време на кризисния брифинг, когато по разпореждане на премиера Борисов екипите се захващат с проектирането и производството на новите маски.

“Намерихме изключително отговорна фирма, която да ушие тези филтри. Намерихме фирма, която разполага с огромно количество костилки, от които да се произвежда активен въглен” – казва проф. Павлина Долашка, като подчертава, че и всички телевизии са помогнали много, разпространявайки репортажите си около работата на техния екип. Според нея ентусиазмът, с който работят хората от екипа, е изключително голям. Включително и на многото млади учени в него, част от които са учили в чужбина, но са се върнали в България. “Те се надпреварваха да се включват в инициативата и да дават нови идеи. Така се разработиха редица филтри, разработиха се различни схеми, апаратури за тестване. И накрая представихме резултатите пред министър Караниколов и пред щаба” – споделя за работния процес тя – “Приятно съм изненадана, че хора и фирми сами ни се обаждат с желание да даряват костилки или да шият маски. Но има разбира се и някои разочароващи моменти, защото бизнеса много малко разбира какво е науката. Трябваше да обяснявам, че ние в БАН не шием филтри и няма ние да ги продаваме”.

Тя отбелязва, че не са липсвали и злобни коментари, включително и от учени, но все пак предложението на БАН като цяло е било възприето много положително от премиера и министрите. 

Също толкова похвално е и как всички фирми участващи в проекта, бързо и ефективно са пренастроили работата си за да произвеждат маски. Това при положение, че досега в България дори обикновени маски не са се произвеждали и реално сме разчитали само на внос. Има и някои съпътстващи проблеми разбира се – досега включилите се в тази дейност фирми, може и да не успеят на първо време да задоволят нуждите на вътрешния пазар, а цената на маските им със сигурност ще е по-висока от тази на обикновените китайски. Въпреки това проф. Долашка призовава българите да не пестят стотинки в този случай, когато става въпрос за тяхната лична сигурност и здраве, пък и да спонсорират така родното производство. Още повече, че за разлика от обикновените маски, тези стават и за многократна употреба. Тя е оптимист, че скоро кризата, в която се намираме в момента, ще отмине, стига да спазваме инструкциите и да се опазим здрави, с помощта на науката.

 

Чуйте записа тук: 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: