Най-отдалечената галактика, която някога сме наблюдавали

Close-up.jpg
Tоку-що намерихме най-далечната галактика, която някога сме виждали. Открита от космическия телескоп Хъбъл, тя ни позволява да надникнем в далечните краища на Вселената.
Галактиката е наречена GN-Z11 и се вижда как е изглеждала преди 13,4 милиарда години, а благодарение на разширяването на Вселената, сега тя се намира на повече от 32 милиарда светлинни години от Земята. Това означава, че ние виждаме как е изглеждала само 400 милиона години след Големия взрив, което е наистина впечатляващо. Предишният рекорд за най-отдалечената галактика, която сме откривали е на EGS8p7, която е на 13,2 милиарда години.
Новината за откриването на GN-z11 беше публикувана в The Astrophysical Journal на 8-ми март.“Направихме голям скок назад във времето – отвъд това, което някога сме очаквали да бъдем в състояние да направим с Хъбъл“ – заяви главният изследовател Паскал Оеш от Йейлския университет в Ню Хейвън, Кънектикът. „Виждаме GN- Z11 в момент, когато Вселената е била на възраст само три процента от сегашната.“

Галактиката, намерена в съзвездието на Голямата мечка, е особено интересна, защото астрономите не са очаквали да намерят нещо толкова отдалечено сред изображенията, направени от Хъбъл. Това е възможно поради високото ниво на звездообразуване на галактиката, което я прави доста ярка и е позволило на Хъбъл да измери червеното ѝ отместване. Колкото по-голямо е то, толкова по-далечна е системата. Факторът на отместването на GN- Z11 бил 11,1. За сравнение, факторът на отместване на предишния рекордьор е бил 8,63.

GN-z11 е 25 пъти по-малка от Млечния път и масата на звездите, които съдържа са само 1% от тази на нашата галактика. Но тя формира звезди 20 пъти по-бързо от Млечния път, което според учените е изненадващо за система, която се е формирала толкова скоро след Големия взрив.

“Удивително е, че толкова голяма галактика е съществувала само 200-300 милиона години след формирането на първите звезди” – казва в изявление съавторът на проучването Гарт Илингуърт от Университета на Калифорния – Санта Круз.
Както бе споменато, откриването на тази галактика чрез Хъбъл е неочаквано и е малко вероятно някога да намерим галактика, която се намира на още по-голямо разстояние. Но астрономите очакват, че с пускането на телескопа James Webb (JWST) през 2018 г., те ще бъдат в състояние да надникнат още по-назад в историята на Вселената.
„Това ново откритие показва, че телескопът Webb със сигурност ще намери много такива млади системи – от времето, когато първите галактики са се формирали“ – добавя Илингуърт.

Превод: Росица Ташкова
Източник: http://www.iflscience.com/


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: