Най-голямата морска защитена зона е в Антарктида

2015-04-30-1430385447-7960222-istock_000011164042medium

Делегати от 24 страни и Европейският съюз постигнаха съгласие, че морето Рос в Антарктида ще се превърне в най-голямата морска защитена зона.

Около 1,57 млн. кв. км от Южния океан ще получат защита от търговския риболов за 35 години. Природозащитниците с голяма радост приемат този ход за защита на най-чистата морска екосистема на Земята. Те се надяват, че това ще бъде първата от много такива зони в открито море.

На срещата в Хобърт, Австралия, Комисията по съхраняване на антарктическите морски живи ресурси реши единодушно да посочи морето Рос за защитена морска зона след години проточени преговори, обяви министърът на външните работи на Нова Зеландия Мъри МакКъли.

Шелфът и наклонът на морето Рос включват само 2% от Южния океан, но са дом на 38% от всички пингвини на Адели в света, на 30% от антарктическите буревестници и на около 6% от световната популация на китове-джуджета.


РЕКЛАМА:

***

Регионът е важен за останалата част от планетата, тъй като хранителните вещества,  които изплуват от дълбоките води, се носят по теченията по целия свят.

Морето Рос също е дом на голямо количество крил – основна храна за видовете, включително за китове и тюлени. Неговата мазнина е от огромно значение за сьомгата. Въпреки това, има опасения, че прекалено интензивният улов на риба и промяната в климата имат значително влияние върху техния брой.

Предложението, представено от Нова Зеландия и САЩ и прието от всички други страни, ще създаде защитена зона, от която нищо не може да бъде взимано – нито животните, нито минералите.

По време на преговорите беше решено все пак да има специални зони, където уловът на крил и кликач ще бъде разрешен за изследователски цели.

„Изключително щастлив съм“, каза Lewis Pugh – отговорник за океаните на ООН и човек, който е водил кампании за тази защитена зона години наред.

Lewis Pugh
Lewis Pugh

„Това е най-голямата защитена зона изобщо – било то на сушата или в морето. Това е първата голяма защитена територия в открито море, което иначе не е никак защитено.“

Lewis Pugh е и плувец и привлече вниманието към морето Рос с поредица плувания в ледените води. За две години той е участвал в редица срещи с руски представители, за да ги убеди в значимостта на защитената зона.

В края на преговорите миналата година Русия бе една от държавите, които се възпротивиха да се стигне до консенсус за морето Рос. Но тази година се случи това, което Lewis Pugh определя като „гласност на околната среда“.

Президентът на Русия Владимир Путин посочи 2017 като Година на екологията и държавата наскоро разшири защитената зона около Земята на Франц Йосиф в Антарктида. Специалният представител за екологията на президента Путин, Сергей Иванов, приветства новото решение.

„Русия има богата история на изследвания и наука в Антарктида. В това време на политическа турбуленция в толкова много части на света, сме щастливи да бъдем част от тази международна колаборация, за да предпазим морето Рос“, отбеляза той.

Един от основните въпроси в преговорите бе колко дълго зоната ще продължи да бъде защитена. Китай вярва, че 20 години са достатъчни. Много природозащитници казват, че това е твърде кратък период от гледна точка на продължителността на живота на някои видове, обитаващи морето Рос, например китовете.

В края на краищата, страните се съгласиха на период от 35 години. Договорката бе приета радушно не само от участниците в кампанията, но и от онези с близки връзки с морето Рос.

„Семейство Рос сме щастливи, че нашето семейно завещание бе удостоено на 175-ата годишнина откакто Джеймс пръв откри морето Рос“, сподели Филипа Рос – прапраправнучка на Сър Джеймс Кларк Рос, на когото е кръстено морето.

Една от причините да се отлага предложението, беше фактът, че може да се постави началото на прецедент в преговорите за международните води по цялата планета, като например в Антарктида, и ООН да опита да разработи нов договор за биоразнообразието в морето.

Lewis Pugh таи големи надежди, че това ще се случи. И ще продължи да плува дотогава.

„За мен това представя първата стъпка, аз се насочвам обратно към Антарктическия полуостров, за да продължа да плувам. Искам да видя поредица от защитени зони около този континент, за който толкова милея“, обясни той.

„Това за мен е въпрос на справедливост – справедливост между поколенията. Изглежда в нас има нещо сбъркано, за да погубваме океаните по този начин и нашите деца и внуци няма да имат абсолютно нищо.“

Защитени територии в Антарктида.
Защитени територии в Антарктида

 

Превод: Димитър Радев

Източник: BBC


Европейска нощ на учените 2022 г.: