Наградите за наука „Питагор“ за 2015 година.


Реклама:

Безплатен курс „Комуникация на науката“***

vlcsnap-2015-06-19-07h35m45s87.png

Седем са отличените в тазгодишното издание на престижните награди “Питагор”. Отличието се присъжда за високи постижения в науката всяка година от Министерството на образованието. Тази година категориите бяха шест, а номинираните – над 40.

vlcsnap-2015-06-19-07h35m45s87.png (628×352)

Изображение: БНТ

Доц. Георги Йорданов от факултета по химия и фармация на СУ получи престижната награда за млад учен „Питагор“ за 2015 година.

Доц. Йорданов бе награден за своят принос в разработването на наноматериали на полимерна основа за лекарствено доставяне на антибиотици, на противоракови и противогъчни средства в категорията „Изследователска дейност“.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Награди за успешен ръководител на международни проекти получиха проф. Галя Ангелова – ръководител на секция за лингвистично моделиране в Института по информационни и комуникационни технологии при БАН, и доц. Нели Косева – директор на Института по полимери при БАН.

Проф. Стойчо Язаджиев бе отличен за утвърден учен в природните науки и математикатае, преподавател във Физическия факултет на СУ. Изследователската му дейност е свързана с общататеория на относителността и с уравненията на Айнщайн.

Доц. Доротей Гетов от Института за литература при БАН бе награден за утвърден учен в обществените и хуманитарните науки. Той е изявен специалист по гръцка палеография и история на византийската литература.

Доц. Радка Кънева от Медицинския университет в Софияа бе наградена за утвърден учен в биомедицинските науки е определена, работеща в медицинската генетика. Научните й изследвания са свързани с откриването и изучаването на гени, свързани с развитието на онкологични заболявания.

Соц. Милен Георгиев от Института по микробиология при БАН получи наградата за утвърден учен в техническите науки, за работата си в разработването на модерни методи за метаболитно инженерство.

Отличените учени са получили статуетка, изработена от Вежди Рашидов, или холограма на статуетката „Питагор“, и парична награда.


Реклама:

сп. "Българска Наука", брой 168 (Този брой е безплатен)***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.