Надя Динева, 20 г.: Как се виждам в света на науката и технологиите

Автор: Надя Динева, 20 г., Стара Загора, участник в конкурса Refresh Girls, Европейска нощ на учените 2019

Науката – система от знания за закономерностите в природата, обществото, мисленето и същността на явленията. Съществуват множество видове наука – хуманитарни, естествени, природни науки, наука за морала, икономиката и много други сфери от нашия живот.

Неделима част от живота ни още от зората на човечеството, днес науката отново е наш верен спътник и непрекъснато се развива, покорявайки нови върхове и достигайки нови хоризонти, всеобхватна, търсеща и даваща отговори.

В наши дни науката не просто се развива – тя е по-различна и динамична от всякога. Благодарение на съвременната наука разполагаме с технологии, които хората в миналото не са и сънували. От първите компютри с размери в пъти по-големи от съвременните лаптопи, от първите телефони с кабели до мобилни телефони с антена, следвани от тези с бутони до смартфоните с пръстов отпечатък, първите касетки, видеокасетите, CD-тата, дискетите до флашпаметта и изкуствения интелект в последните години – удивително е как за период от 20 години технологиите претърпяват невероятно бързо развитие. Развитие, толкова динамично, че несвикнали с последния писък на модата, се готвим за следващото технологично поколение устройства с изкуствен интелект, предоставящи ни всичко, което искаме, когато и където го искаме, още на мига.

Модерните технологии ни изненадват непрекъснато. Намират приложение във всяка сфера от живота ни, улесняват ежедневието ни и ни карат да се чувстваме специални. Изземват все повече от задълженията ни, спестявайки време и усилия.


РЕКЛАМА:

***

Като излезем от сферата на съвременните технологични възможности, осъзнаваме, че съвременната наука непрекъснато допринася за развитието на множество други области: Устремил поглед към звездите още от древността, днес човекът, по-ентусиазиран от всякога, изучава планети, галактики, бавно, но сигурно завладява нови светове, докосвайки се до далечното, но и така близко минало. Впуска се в изследване на непознатите кътчета на планетата Земя, в търсене на своите корени, взира се в историческото наследство, завещано ни от велики предци и воден от завета им, жадно търси и дава отговори на хилядите въпроси.

Друга сфера, жизненоважна за човечеството, е здравеопазването и как да осигурим по-добри условия на живот в световен мащаб. Като студентка по медицина, за мен отговорът на този въпрос се състои в непрекъснато разширяване и подобряване на вече придобитите в тази област знания. В съвременната медицина технологичният напредък е от особено важно значение. В последно време все повече се говори за 3D технологията, благодарение на която изработването на модели на органи, кости, сърдечни клапи, ушни хрущяли, медицинско оборудване и черепни импланти стана възможно. Благодарение отново на съвременната наука даваме шанс за по-дълъг живот на деца и хора в тежки фази от заболявания.

Все по-актуална е и темата за ваксините – смисълът от тях, ползите и вредите и набиращото привърженици сред младите родители антиваксърско движение. Според мен голяма част от хората не са запознати с ползата от ваксините и в опита си да изберат най-доброто за своето дете, те всъщност допускат фатална грешка, която би имала тежки последствия не само за собственото им дете, но и за много други деца на такива родители. Разрастването на това движение крие рискове за хората на едно общество, защото нараства броят на неимунните, хората без защита на организма, т.е. те стават преносители на даден вирус и колкото по-голям е броят им, толкова по-застрашени ще бъдат и останалите, защото общият имунитет спада, което от своя страна дава шанс на болести, отдавна победени от човечеството, да се завърнат отново.

Въпросът е: Струва ли си да стопираме развитието на науката и да се връщаме години назад, опитвайки се да се преборим с тези болести, вместо в това време да работим над иновативен начин за лечение на рак, например, и така да дадем шанс за живот на много хора по целия свят?

За мен науката е вдъхновение, устрем, полет, призвание, живот. Науката е още стимул, въпроси и отговори, жажда за знание, нестихващо любопитство ден и нощ. Като бъдещ лекар, науката за мен е средството, с което ще придам смисъл в живота на тези, които са го загубили. Благодарение на науката и потенциала, с който тя разполага в наши дни, ще мога да бъда полезна на хората, да ги избавя от смъртта или поне малко да облекча страданието. Науката ме вдъхновява още сега, в зората на моето медицинско образование, да търся и намирам алтернативи, решения, да се боря, да побеждавам, защото аз съм уверена, че благодарение на съвременната наука човечеството ще се радва на множество победи и не само в сферата на медицината.

И извън медицината науката е ключова дума в моя живот. От малка моето семейство ме възпита на любов към знанието и науката. “Без наука няма сполука!“, често ми казваха, аз исках да бъда като тях – да знам много неща и да не спирам да се интересувам от света около мен. Неведнъж вдигах поглед към небето и питах за звездите и съзвездията и сега ме вълнува необятната Вселена, не спирам да се възхищавам на природата и причудливите ѝ творения, така съвършени и неповторими. Задавам си все повече въпроси: Кой е сътворил човечеството? Как е възникнала Вселената? Кои сме ние? Има ли живот извън Земята? и още много други и опитвайки се да задоволя любопитството, с интерес гледам различни научни предавания и чета статии по тези теми. Сигурна съм, че науката несъмнено ще отговори на всички въпроси на човечеството, стига да търсим и да сме упорити. В този смисъл за мен науката е стимул, защото щом човекът открие отговора на един въпрос, идват още стотици такива. И устремен към откриване на отговорите, човекът допринася за развитието на науката – тя става все по-мащабна и точна, все по-богата.

Възхищавам се на хилядите учени, дали живота си в името на науката, те несъмнено са допринесли много за развитието ѝ, за да я имаме днес с този потенциал. Не са малко и новаторите, останали неразбрани от своите съвременници, само защото не са се вписвали в съвременното статукво. Така са били обричани на смърт и забрава, а за съжаление са били унищожавани и безценни трудове. За мен ярко изпъква образът на един новатор – Леонардо Да Винчи – човек, останал неразбран от съвременниците си, но сътворил шедьоври, неразгадани и до днес. Гений, изпреварил съвремието си, със забележителни познания в областта на човешката анатомия, инженерството, астрономия, художник със забележителна дарба, сътворил едни от най-великите картини и предал тайни послания към човечеството, които все още затрудняват науката и остават неразгадани. В този смисъл науката е храброст и жертва.

Науката за мен е и начин за развитие, тя дава цел в живота и непрестанно нещо те кара да продължиш напред, да не се предаваш, сякаш предците ни са ни завещали устрема към непознатото, да питаме, да се борим , да искаме, да търсим. И тази жажда за знания придава смисъл на живота ни – точно това е за мен науката. Затова не бих могла да си представя как бих живяла без наука, обречена на живот без корен, без минало и надежда за по-добро бъдеще, без да знам, че мога да помогна на хората и без цел в живота.

Научните постижения ме удивяват – те са спасение, нова възможност, друга гледна точка. Науката е важна за мен, защото колкото по-запозната съм с иновативните попълнения, толкова по-полезна ще мога да бъда за хората, а също и да допринеса и аз с нещо ново.

Науката, освен всичко изброено дотук, е ОТГОВОРНОСТ. Този факт не трябва да се подценява, защото научните открития и всички иновативни технологии и техните предимства, сътворени в резултат на дългогодишен труд и проучвания, могат за миг да се превърнат в най-страшния кошмар на човечеството и да го унищожат. Мисля, че преди всичко трябва да останем хора и да поставим необходимите граници – морални, етични, общочовешки, на това непрекъснато, динамично развитие, за да можем да овладеем сътвореното, а не то да владее нас.

В търсене на по-добър живот с все по-модерни технологии, устремен към Космоса, борещ се с коварни заболявания и вдъхновен от славно минало, съвременният човек е призван да търси и открива нови хоризонти и да върви рамо до рамо с науката, завещана от предците ни, допълвана от нас и принадлежаща на бъдещето.


Европейска нощ на учените 2022 г.: