Начало на конкурса Агар Арт 2017!

Начало: 3 април
Край: 30 юни

Списание “Българска Наука” и фирма RIDACOM обявяват началото на второто издание на конкурса Агар Арт за рисунка с микроорганизми върху петри! Той е аналог на конкурса Agar Art Contest на Американското общество по микробиология (ASM), който пък е вдъхновен от творбата на Росица Ташкова и огромния интерес, който тя предизвика в социалните мрежи – само в страницата на обществото снимката на бактериалната елхичка беше споделена почти 9000 пъти, получи над 400 коментара и беше харесана приблизително 12 000 пъти – повече от всяка друга публикация на страницата (повече за историята зад кулисите – Нарисувай ми елха, УспелитеTV+, БНТ, bTV, БНР: Програма Хоризонт и БНР: Радио България).

През 2016 проведохме конкурса за първи път в България и родните микробиолози се впуснаха в приключението с голям ентусиазъм! С награди бяха отличени Лилия Петрова, Петя Станкова, Анели Неофиту и Калоян Петров, студентите от Кръжока по микробиология към „Медицински Университет – Плевен”, Силвия Велева и Силвия Ветренска. Можете да видите класирането тук, а всички творби – тук.

Включете се в Агар Арт 2017!


РЕКЛАМА:

***

Впрегнете цялото си въображение в създаването на картина! Боите са живи бактерии, платното – хранителна среда. Да докажем, че микробиологията е форма на изкуство!

Изпратете ни най-добрата снимка на творбата си (с резолюция поне 1500х1500 px), както и кратко описание, в което давате информация за използваните хранителна среда и микроорганизми (вид и значимост) до 30. юни 2017 г. на e-mail: rositsa@nauka.bg, като всеки участник има право на няколко рисунки.

Участниците в конкурса се съгласяват със следните условия:

Снимките на творбите да се използват за реклама на конкурса, в публикации и репортажи, посветени на Агар Арт и рисуването с микроорганизми, без изрично споменаване на името на участника, когато това не е фокус на материала. Участникът се съгласява да бъде обявено името му при класирането. Участникът се съгласява снимките на творбите му да се разпространяват сред неограничен кръг от хора. Авторското право върху снимките принадлежи на проекта Българска Наука. Участникът и автор на творбата си запазва всички неотчуждими авторски права.

Всички снимки ще бъдат качени във Фейсбук страницата на „Българска наука“, в специално създаден за конкурса албум и ще бъдат оценени от нашето жури в състав:

Димитър Петров – създател и арт директор на проекта за анимационен филм „Златната ябълка”;

Христина Грозданова – един от учредителите на ДАФНИ (Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори), главен уредник на художествен фонд в РИМ София и докторант в катедра Изкуствознание на НХА (темата на дисертацията ѝ е свързана с българската научна илюстрация – ботаника и зоология);

Юрий Георгиев – 3D художник по персонажи в компания за видео игри и илюстратор на свободна практика;

Росица Ташкова – вдъхновител на конкурса ;), микробиолог, част от екипа на проекта Българска Наука.

Журито ще оценява творбите според критерии като естетика и креативност, а значение ще има и дадената в описанието информация.

Наградите, които ви очакват:

1-во място:

Колие или тениска по избор от магазина на Българска Наука, книгата посветена на Антарктида „На юг от разума” от Изабела Шопова, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM, снимката на победителя ще бъде поставена на корицата на следващия брой на списание Българска Наука.

2-ро място:  

Колие Микроскоп, книгата посветена на Антарктида „На юг от разума” от Изабела Шопова, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

3-то място:  

Колие Химическа Реакция, книгата „Историята на едно научно откритие. Диморфизъм на пластоцианина“ от проф. Митко Димитров, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

4-то място:  

Книгите „Историята на едно научно откритие. Диморфизъм на пластоцианина“ от проф. Митко Димитров и „Капитан Немо” от Жул Верн, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

Награда на публиката:

Книгите „Историята на едно научно откритие. Диморфизъм на пластоцианина“ от проф. Митко Димитров и „Кратка история на почти всичко” от Бил Брайсън, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

Силвия Велева и Силвия Ветренска, които получиха подарък и от ръководтсвото на лабораторията си – колиета микроскоп от КупиНаука, за спечеленото 5-то място в конкурса миналата година
Силвия Велева и Силвия Ветренска, които получиха подарък и от ръководтсвото на лабораторията си – колиета микроскоп от КупиНаука, за спечеленото 5-то място в конкурса миналата година.

Наградата на публиката ще бъде определена според броя на харесванията и положителните реакции на снимките във Фейсбук.

Победителите ще бъдат обявени на 7. юли! 🙂

Да докажем, че микробиологията е форма на изкуство!


Европейска нощ на учените 2022 г.: