Знаете ли, че направихме филм през 2012 година?

Петър Теодосиев:

Помните ли каква годишнина чествахме през 2012 година? 100 години от коя война?

С никакви средства и много желание в началото на 2012 година решихме да направим филма по случай 100 години от Балканската война. Така, след няколко месеца, много труд и желание, се прожектира за първи път наш филм в кино (Европа). Опашката стигаше до Хепи, а въпреки че направихме две прожекции една след друга, пак  много хора не успяха да влязат и да гледат единствения филм, направен по случай 100 години от Балканската война – На Нож!

http://1912.nauka.bg/

На Нож! – Филм за 100 години от Балканската война!


РЕКЛАМА:

***

Документалният исторически филм „На нож“ е посветен на Балканската война от 1912 г. и е създаден по инициатива на списание „Българска Наука“ по повод стотната годишнина от военната епопея.

 

 

Балканската война 1912-1913

Автори:

Антоан Тонев
Радослав Тодоров

Увод
През есента на 1912 г. почти цялата Българска войска се е събрала в Тракия. Oт 26-ти септември Черна гора воюва с Османската империя. Призори на 5-ти октомври,  главно през билото на Странджа, заобикаляйки основните пътища на юг тръгват десетки хиляди български войници. Обзети от ентусиазъм, но напълно спазващи бойните правила, частите на Българската войска минават границата между Царство България и Османската империя и влизат в Източна Тракия. За последен път това се е случило преди 540 години. В полунощ на 5-ти октомври, цар Фердинанд е издал „Заповед номер 15 по действащата армия“,  изпълнена с драматизъм. „………….заповядаме на нашата храбра армия да премине границата и да встъпи в борба с вековния враг. Офицери, подофицери и войници, нашето дело е свято и човеколюбиво!” От Одрин до Бургас и от Дунава до Бяло море се чува шокиращият поздрав „Честита война!”. Настъпва критична точка от историята на българите. За тях започва най-яркият, военният опит за национално  обединение и с него – блестяща страница във военната им история и в историята на духа им. Започва поредната глава от книгата на страстите български, белязала цялото следващо столетие на България.
–––––––––––––––––––––––––––––-

Целият текст: http://1912.nauka.bg/historyy.html

In English – http://1912.nauka.bg/en/history.html


Европейска нощ на учените 2022 г.: