Музеите на БАН с богата програма в Европейската нощ на музеите

Българската академия на науките ще се включи в 13-тото издание на Европейската нощ на музеите с богата и разнообразна програма.  Националният археологически музей, Националният етнографски музей, Националният природонаучен музей и Националният антропологичен музей ще участват в събитието, което ще се проведе на 20-ти май, събота. „Европейска нощ на музеите 2017“ се организира от Френския институт, Столична община и Министерството на културата.

Националният археологически музей ще бъде отворен за безплатни посещения от 18.00 до 1.00 ч. Освен постоянната експозиция на музея, представяща материали от праисторически, тракийски, римски и средновековни обекти в страната, посетителите ще имат възможност да видят уникалното съкровище от Надсентмиклош, част от колекцията на Музея за история на изкуството във Виена.

Съпътстващата временна изложба, озаглавена „Езическа България. Власт и общество“, представя бита и културата на българските управници в първите 200 години от създаването на българската държава.

В Европейската нощ на музеите Националният етнографски музей отваря залите си за посетители от 18:00 до 23:00 часа. Гостите ще могат да разгледат безплатно изложбите: „Накити и български народни носии“, „COSPLAY – от игла до конец“, „Етнографски етюди: на Димитър Маринов посвещаваме“ и „Срещи в Странджа“.


РЕКЛАМА:

***

Програмата на музея включва още и изпълнения на живо на Софийския духов оркестър и на етногрупа „Гром Падина“, която ще изпълни акапелно български народни песни.

Фантастични герои ще бродят из залите и коридорите на Националния етнографски музей. В тях ще се превъплътят известни български косплейъри , а посетителите ще имат възможността да се включат в конкурс за най-интересно селфи с фантастичен герой.

В Националния етнографски музей ще бъде представен и проектът за сериен анимационен филм „Златната ябълка“ с прожекция на първия кратък филм – „Легенда за първия кукер“. Пълната програма на всички събития в Националния етнографски музей може да видите тук.

В Европейската нощ на музеите Националният природонаучен музей разкрива „Съкровищата на Шабла“. Съвместно със Зеления образователен център в гр. Шабла в музея ще бъдат представени две изложби и документален филм, посветени на природните и културни забележителности в района на Шабла и Приморска Добруджа.

Фотографската изложба „ШАБЛЕНСКИЯ ФАР“ включва 16 фотографии на най-стария фар по българското Черноморие и е посветена на 160-тата годишнина на фара. Автор на фотографиите е Наньо Нанев, работил като пазач на фара в продължение на 25 години.

Фотографската изложба “ДИВИЯТ СВЯТ НА СЕВЕРОИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ” представя богатото биоразнообразие и природната красотата на този район. Автори са четирима фотографи и природозащитници Младен Василев, Чавдар Николов, Виктор Василев и Димитър Георгиев,  посветили своето време и енергия на проучването и опазването на дивата природа на България.

Филмът „СЪКРОВИЩАТА НА ШАБЛА“ разкрива природните и културни забележителности в района на Шабла и Приморска Добруджа и ще бъде прожектиран в зала Левентис.

Националният антропологичен музей – БАН отваря врати за посетители в 15:00 часа с богата програма, която може да прочетете тук: http://www.iempam.bas.bg/. Ще бъде направена демонстрация на създаване и принтиране на 3D модели на човешки  кости, както и безплатни изследвания и оценка на телесния състав чрез биоимпедансен анализ. Предвидена е прожекция на филмите: „Етапи на реконструкцията на главата по черепа” и „Цар Самуил в битка за България”. За доброто настроение на гостите на Националния антропологичен музей ще се погрижат представители на школата по народни песни и танци„Фолклорика”.


Европейска нощ на учените 2022 г.: