Мозъчни хирурзи разсмиват пациентите по време на операция

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Невроучени от Медицинското училище към Университета Емори са открили област в мозъка, която кара пациента да се засмее и да се почувства спокоен и щастлив дори по време на мозъчна операция в будно състояние.

Поведенческите ефекти от директната електрическа стимулация на цингуларния сноп (cingulate bundle) – път в мозъка, изграден от бяло вещество, били потвърдени при трима пациенти с епилепсия, подложени на диагностично наблюдение. Откритието ще бъде публикувано в Journal of Clinical Investigation.

Екипът е предоставил и видео клипове на реакциите на пациентка, като самоличността ѝ е запазена в анонимност.

Неврохирурзите смятат, че техниката може да помогне на пациентите да се успокоят по време на мозъчни операции, извършвани в будно състояние, дори при тези, които не са особено притеснени. По време на някои мозъчни операции е много важно пациентът да бъде буден, за да се поддържа пряка връзка с него – лекарите му задават въпроси, разговарят с него, следят способностите му да говори и наблюдават дали нещо се променя по време на операцията. Всичко това се прави с цел безопасността на пациента.

„Дори добре подготвените пациенти може да се паникьосат по време на операция в будно състояние, което може да бъде опасно“, казва главният автор д-р Кели Бианки, проф. по неврохирургия. Екипът разказва за първата пациентка, при която са направили откритието: „Тя беше особено податлива на паника, тъй като по принцип е тревожна. И при събуждането си от обща анестезия, тя се паникьосваше. Когато включихме стимулацията на цингуларния сноп, тя веднага съобщи, че се чувства щастлива и спокойна, разказваше шеги за семейството си и успешно понесе процедурата.“


РЕКЛАМА:

***

Освен това приложение, откритието може да има и други, например да ни даде повече информация за функциите на тази мозъчна област и да ни помогне да намерим начин за лечение на депресия, тревожност и хронична болка чрез дълбока мозъчна стимулация.

Предишни проучвания показват, че директната електрическа стимулация на други части от мозъка може да предизвика смях, но това изследване се различава по факта, че стимулацията на цингуларния сноп има успокояващ ефект.

Цингуларният сноп лежи под кортекса и се извива около междинния мозък под формата на колан – оттам идва и латинското му име. Ключовата за смеха и спокойствието област е разположена отпред и отгоре на снопа. Той е логична мишена за подобна стимулация, заради многото си връзки с различните региони на мозъка, координиращи сложни емоционални отговори, казва един от авторите – д-р Джон Уили, който е извършил въпросните операции.

Стимулираното място е различно от други, предизвикващи усещане за възнаграждение, като вентралния стриатум, който беше обект на изследвания за откриване на лечение на депресия и пристрастяване. Тъй като цингуларният сноп представлява кръстопът от бяло мозъчно вещество, свързващо няколко области, според учените стимулацията може да засяга едновременно големи мрежи в мозъка.

„Пациентката описа преживяването като приятно и отпускащо и напълно различно от това, което по принцип изпитва поради заболяването си“, пишат авторите. „Тя съобщи за неволева нужда да се засмее, която започва в началото на стимулацията и се развива в приятно, отпускащо чувство в хода на следващите няколко секунди стимулация.“

За да разберат нейното настроение и мисловни процеси, учените проверили как пациентката възприема лицата и дали ги смята за щастливи, тъжни или неутрални. Стимулацията на цингуларния сноп я накарала да възприема лицата като по-весели. Този ефект се проявява при понижаване на депресивните симптоми и предполага, че методът би могъл да се използва за лечение на депресия.

Учените смятат, че методът може да се използва по време на операции по премахване на мозъчни тумори и при епилепсия.

„Така можем да бъдем по-сигурни къде са безопасните граници при премахването на патологичната тъкан и запазване на тъканта, която отговаря за критично важни човешки функции, като говор, емоции, сетивни функции, които не можем да наблюдаваме по време на пълна упойка“, казва Бианки.

Методът е изпробван при още двама пацианти с епилепсия, при които се проявили същите ефекти, включително облекчаване на болката. По време на стимулацията, един от пациентите направил тест за внимание, памет и език и се представил нормално.

Превод: Росица Ташкова

Източник: Kelly R. Bijanki, Joseph R. Manns, Cory S. Inman, Ki Sueng Choi, Sahar Harati, Nigel P. Pedersen, Daniel L. Drane, Allison C. Waters, Rebecca E. Fasano, Helen S. Mayberg, Jon T. Willie. Cingulum stimulation enhances positive affect and anxiolysis to facilitate awake craniotomyJournal of Clinical Investigation, 2018; DOI: 10.1172/JCI120110

Статия от сп. „Българска наука и медицина“, бр. 11. Открийте всички статии от броя тук.