Министерството на образованието, младежта и науката отличи най-добрите български учени с наградата „Питагор”

2_th_pitagor_logo.gif

На 26 юни 2012 г., хотел „Шератон” в София отвори врати за Четвъртата годишна церемония по връчване на наградите за наука „Питагор“. Домакин на церемонията бе министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. На проведеното тържествено награждаване признание получиха двама колеги от Софийски университет „Св. Климент Охридски”.        

 http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/2_th_pitagor_logo.gif

Награда за утвърден учен в областта на природните и математическите науки получи проф. дфзн Николай Витанов от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Победителят беше удостоен с кристален плакет „Питагор” и чекове за 5000 лв.

 Призът за „утвърден учен в областта на обществените и хуманитарните науки” отиде при проф. дин Димитър Попов от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Наградата бе връчена от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

 Министър Игнатов поздрави представителите на академичната общност и гостите на тържествената церемония, обръщайки се към тях с думите „Съвременни питагорейци”. „Радвам се, че наградите за наука „Питагор” се утвърдиха като престижно годишно събитие, отличаващо най-добрите български учени. Българските учени имат право на свой празник. Учените са едни от най-щастливите хора на света. Дори в условията на криза, в условията на неразбиране, ученият е този, който ежедневно извоюва победи. Защото всеки от хората, които правят наука е радостен от това, че в този ден  е успял да даде отговор на въпроси, на които стотици преди него не са могли да отговорят. Самурайският дух на учените, просъществувал през хилядолетията е този, който ни дава право да сме горди и щастливи дори и тогава, когато има финансови проблеми”,  сподели още министър Игнатов.


РЕКЛАМА:

***

 За наградите „Питагор” бяха номинирани 16 учени в 7 категории. Авторитетно седемчленно жури от изтъкнати представители на академичните среди с председател академик Стефан Додунеков определи призьорите.

 Като домакин на събитието министър Игнатов връчи голямата награда „за успешен ръководител на международни проекти” статуетка „Питагор”, творба на министъра на културата Вежди Рашидов, и чек за 10 000 лв. на проф. дхн Ованес Мекенян от Лабораторията по математична химия в Университета „Асен Златаров” – Бургас.

 Другата голямата награда „Питагор” за млад учен с чек за 10 000 лв. и статуетка, бе връчена на доц. д-р Екатерина Борисова от Института по електроника на БАН от проф. Валерия Фол.

 На церемонията присъстваха още председателят на БАН акад. Стефан Додунеков заедно със своя колега акад. Никола Съботинов. Те връчиха награди за утвърден учен в областта на техническите науки  на чл.-кор. проф. дтн Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика на БАН.

Проф. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите, отличи доц. д-р Андрей Чорбанов от Институт по микробиология на БАН в категорията „Утвърден учен в областта на биомедицинските науки“.

 Отличие за научен колектив с внедрени разработки в бизнеса беше присъдено на доц. д-р Димитрина Йотова Илчовска от Института за царевицата, гр. Кнежа. Г-жа Илчовска получи наградата си от Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта в Народното събрание.

 Министерството на образованието, младежта и науката, като институция, която окуражава развитието на млади таланти, избра на тазгодишното награждаване абсолвенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ да изпълнят произведения пред отбраната публика на Годишните награди за наука „Питагор“.

 Източник: mon.bg

12-06-26_nagrada_pitagor2.jpg
12-06-26_nagrada_pitagor3.jpg
12-06-26_nagrada_pitagor4.jpg
12-06-26_nagrada_pitagor5.jpg
12-06-26_nagrada_pitagor6.jpg
12-06-26_nagrada_pitagor7.jpg

Европейска нощ на учените 2022 г.: