Метод за облекчаване на симптомите на язвен колит

Credit: retna karunia, flickr (CC BY-SA 2.0)
Credit: retna karunia, flickr (CC BY-SA 2.0)

Според проучване на австралийски учени, така наречените фекални транспланти помагат за облекчаване на тежките симптоми и предлагат метод за лечение на пациенти с тежък язвен колит.

Учените твърдят, че откритието им може да насърчи използването на подобни транспланти в по-голям мащаб. Прехвърлянето на фекална маса от здрави донори в тези пациенти изменя състава на чревната им микрофлора, отстранявайки една от причините за язвения колит, според експертите.

„Не сме напълно изненадани от това, което установихме, тъй като по-малки изследвания и непубликувани данни показват, че периодичното транспалнтиране на фекална микрофлора може да бъде ефективен начин за лечение на язвен колит” – казва авторът на проучването доктор Sudarshan Paramsothy, гастроентеролог от Университета на Нов Южен Уелс. „Това проучване показва, че [фекалният трансплант] е много обещаващ терапевтичен вариант за пациентите с язвен колит.”

Прочетете целия материал в третия брой на новото списание „Българска наука и медицина“: http://medicina.nauka.bg/category/broij3


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***