Търсене
Close this search box.

Медитация и наука

Преди няколко години тъкмо започваше лятото и слънцето започна да грее много силно, поради което започнах да получавам страшно силно главоболие. Толкова силно, че нищо, което опитвах, не спираше болката, дори много силни обезболяващи хапчета не помагаха. 

Както често се случва в живота – в правилния момент прочетох, че медитацията може да помогне. Освен, че бях отчаян, със страшно главоболие бях и любопитен, тъй като медитацията можеше да помогне след това и за подобряване на концентрацията и намаляване на стреса.

Но каква медитация да пробвам, от къде да знам какво да правя? Точно на време в един подкаст (епизод на Пат Флин) се рекламираше приложението Headspace с промоция няколко седмици безплатен достъп. Headspace е едно от най-известните и добри приложения за водена медитация (guided meditation). Това означава, че някой ти казва точно какво да правиш, как да дишаш и на къде да насочваш мислите си. Много добър начин всеки да започне с медитацията.

Когато усещах, че започва да ме боли глава и болката се увеличава се затварях в една стая и за 10-15 мин. медитирах с Headspace. Това беше единственото нещо, което ми помогна. Наистина работи! 

Проблема с главата се оказаха очите и след вземане на правилния диоптър очила болката спря.

Така започна и моят опит с медитацията. Най-вече когато съм изложен на повече стрес или искам да си изчистя съзнанието, медитирам между 10 и 40 мин.

Изследванията показват, че тя може да има положителни ефекти върху мозъчната функция, имунната система и общото здраве на организма. Освен това помага при тревожност, депресия, стрес и дори физическа болка. Други проучвания показват, че медитацията може да увеличи дължината на теломерите, което забавя процеса на стареене на клетките​

 

Като човек, който се занимава с комуникация на науката е важно да имам научни доказателства за всичко това и неотдавна направихме една безплатна електронна книжка “Из дебрите на нашия мозък”, където се говори за ползите от медитацията, но и за много други важни теми, свързани с мозъка ни. Вижте я тук – https://nauka.bg/mozak-broi-bgnauka/

 

Източник: DOI: 10.7759/cureus.40650

 

Петър Теодосиев, БГ Наука

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.