Масов гроб, открит в Германия, подсказва за касапница на 7 000 години

Череп. Credit: Christian Meyer. Johannes Gutenberg University of Mainz
Череп. Credit: Christian Meyer. Johannes Gutenberg University of Mainz

Насилието е може би най-изучаваната и определено най-обсъжданата тема на всички времена.

Дори тези, които имат само повърхностни познания по история могат да потвърдят ролята на насилието при формирането на социалния материал през изминалите векове, откакто историята е започнала да бъде записвана.

А можете просто да си включите телевизора и ще го видите: за 15 минути ще бъдете убедени в ролята на насилието в съвременното общество (въпреки че е дискусионен прекомерният фокус на медиите върху насилието).

„От една страна си любопитен да разбереш повече за това, но също си и шокиран да видиш какво хората могат да си причинят едни на други“, казва Christian Meyer, археолог от Йоханес Гутенберг университет на Майнц, за Guardian.

Археологията също е изиграла значителна роля за осигуряването на някои конкретни доказателства за ролята на природата на насилието, която преобладавала в миналото. Със сигурност е много по-проницателно и плашещо да видиш влиянието на насилието, вместо само да четеш отчети за него.


РЕКЛАМА:

***

Наскоро бил открит масов гроб на 7 000 години в Германия, който съдържа останките на 26 мъже, жени и деца.

Краниална фрактура. Credit: Christian Meyer. Johannes Gutenberg University of Mainz
Краниална фрактура. Credit: Christian Meyer. Johannes Gutenberg University of Mainz

Има ясни признаци за насилствената природа на смъртта, която застигнала тези индивиди. Археолозите наричат това „Неолитно клане“. Счупени крака, премазани глави и спукани кости ясно говорят за мащабите на бруталността, проявена от извършителите на клането.

Това проучване и последвалите изследвания са водени от биоархеолога Christian Meyer от Университета на Майнц, Германия.

Според него, въпреки че винаги е имало спекулации за насилието в живота на предците ни, да се видят останките на касапница, при това в Европа, е шокиращо за много експерти.

Очевидно е, че жертвите са страдали много, казва Mayer. Те били измъчвани и убити с груба сила и от травматични наранявания. Той добавя, че дори след като тези индивиди умрели, телата им били осакатявани и след това и има достатъчно доказателства, които да го подкрепят.

„Било е или измъчване, или осакатяване. Не можем да кажем дали жертвите са били все още живи“, казал Meyer на Associated Press.

Откритието явно започва нов дебат по отношение на природата на насилието, което било широко разпространено в Неолитна Европа. Учените сега имат важната задача да разберат възможните причини, които довели тези хора до състояние, в което могат безмилостно да заколят цели фамилии и вероятно цели племена.

Дали това не е бил начинът на Неолитните хора да търсят справедливост, тоест да наказват цяла група от хора заради провиненията на един или повече души?

Или е било начинът могъщите да всяват страх в сърцата на хората, които се стремели да управляват, като избивали голяма част от популацията им? Това са ключовите въпроси, които учените се опитват да разгадаят чрез изследването на това откритие на Неолитна касапница.

Превод: Никол Николова

Източник: The Vintage News


Европейска нощ на учените 2022 г.: