Търсене
Close this search box.

Мангровите гори: чудото на океана

Мангровите гори: чудото на океана

Мангровите гори: чудото на океана

Мангровите гори: чудото на океана


Направи дарение на училище!***

Автор: Симона Стоянова

Абстракт

Мангровите дървета или храсти са устойчиви на сол (халофити) и са адаптирани да живеят в сурови крайбрежни условия. Те имат сложна система за филтриране на соли и сложна коренова система, за да се справят с потапянето в солена вода и действието на вълните. Адаптирани са към условия с ниско съдържание на кислород. Мангровият биом (мангрова гора; мангал) е разпространен в тропически и субтропични приливни зони. Районите, където се среща включва естуари и морски брегове. Тези дървета/храсти са важни разсадници за риба, миди и някои видове акули. Те помагат за защитата на кораловите рифове като филтрират оттока от сушата, предотвратявайки навлизането на голяма част от почвата и седимента в морето. Мангровите гори са от полза за хората по много начини – източник на храна, традиционна медицина и дървен материал; допълнително защитават бреговете от ерозия, бури и покачване на морското равнище. Те са изключително ефективни при съхраняването на въглерод в техните листа, дървесина и корени, както и в утайките, които задържат на място, предоставяйки важни екосистемни услуги по този начин. Защитата и възстановяването на мангровият биом е изключително важно в битката срещу изменението на климата и запазване на устойчивото развитие.

Ключови думи: биом1, екосистемни услуги2, устойчиво развитие


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Ботаниците смятат, че мангровите дървета произхождат от Югоизточна Азия, но океанските течения са ги разпръснали в Индия, Африка, Австралия и Америка:

През милионите години, откакто съществуват, мангровите дървета по същество са се разпространили по целия свят. От пътуването на едно семе може да се роди богата екосистема.

Алфредо Куарто, ръководител на Mangrove Action Project (MAP)

 

Какво представляват?

Мангровите гори са тропически дървета или храсти, които виреят в условия, които повечето видове не биха могли да понесат – солени, крайбрежни води с безкрайни приливи и отливи. Със способността да съхраняват огромни количества въглерод, мангровите гори са ключов фактор в борбата срещу изменението на климата, но те са застрашени.

Срещат се по целия свят основно в тропиците и субтропиците; дори в някои умерени крайбрежни райони, главно между 30° N и 30° S, с най-голямата мангрова област в рамките на 5° от екватора. Семействата мангрови растения се появяват за първи път през епохите от късната креда до палеоцена и стават широко разпространени отчасти поради движението на тектоничните плочи. Най-старите известни вкаменелости от мангрова палма датират от преди 75 милиона години.

Защитавайки техния биом, можем да помогнем за опазването на бъдещето на нашата планета и запазване на нейното устойчиво развитие.

 

Лагуна „Бакалар“5 Мексико

 

Защо са ценни? Фактите говорят:

  1. Най-голямото покритие с мангрови дървета може да се намери в Индонезия – 31 000 км2. Това е повече от два пъти размера на Ямайка или приблизително размера на щата Мериленд (САЩ). Има най-малко 80 – мангрови вида, вариращи на височина от малки храсти до дървета, които достигат 40 метра над водата, но всички процъфтяват в ниско съдържание на кислород и висока соленост на крайбрежната среда. Изключително устойчиви са!
  2. Мангровите гори, по-специално подводното местообитание, което осигуряват техните корени, предлага среда за захранване на млади екземпляри от много морски видове включително и крокодили. Мангровите екосистеми са дом на безброй видове (риби, раци, миди, морски костенурки и т.н.) до птици. Местообитанието служи като място за гнездене, размножаване и кърмене на множеството местни диви животни и за поддържане на биоразнообразието (ПУ6). Тъй като все повече се изсичат, ценните местообитания се губят и видове като бенгалския тигър са изложени на риск от изчезване.

 

Бебе крокодил сред мангрова растителност

 

  1. Мангровите гори могат да натрупват въглерод в своите листа, дървесина и корени, което ги прави важно решение в борбата срещу изменението на климата. В една квадратна миля „сините“ въглеродни екосистеми – мангровите гори съдържат толкова въглерод, колкото годишните емисии на 90 000 автомобила. Тези гори могат да съхраняват до четири пъти повече въглерод от другите тропически гори. Изсичането на мангровите гори ще доведе само до масово освобождаване на въглерод в атмосферата, но и до нарушаване на регулиращите екосистемни услуги 7
  2. Мангровите гори — по-специално техните дебели корени са жизненоважни за крайбрежните общности като естествени буфери срещу бурните вълни и покачване на морското равнище. Плътните коренови системи на мангровите дървета възпрепятстват потока на приливната вода и насърчават отлагането на богати на хранителни вещества седименти (фито-, зоопланктон). 
  3. Мрежата от корени и буйна растителност на мангровите дървета филтрира замърсителите и улавя утайки, предотвратявайки замърсяването на водните пътища и защитавайки местообитанията и видовете в тях. Местните групи и тези, които живеят в близост до реки, езера или други водни обекти наблизо, също са защитени от поддържането на качеството на водата от дърветата.
  4. Крайбрежието на Мексико има повече от 700 000 хектара мангрови гори, 5% от общото количество в света, което го прави четвъртата страна в света с площ от този вид екосистема. От 2013 г. биолозите наблюдават проекти за повторно залесяване на мангрови гори в екопарка Punta Sur на о. Козумел. Само през първата година бяха засадени над 100 червени мангрови разсада. Мангрови горички могат да бъдат намерени както в северния, така и в южния край на Козумел, както и по-малки горички по цялото източно крайбрежие.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 167 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.