Маймуните акушерки

Женски Рокселанов ринопитек е видян да помага на друга женска да роди през деня – за първи път е наблюдавано подобно поведение при този вид.

Маймуните рядко раждат през деня. Тъмнината на нощта им предлага по-добра защита от всякакви спотайващи се хищници. В резултат на това, раждането при маймуните в дивата природа не е често наблюдавано от човека.

Преди се смяташе, че те обикновено раждат сами.

Сега, за пръв път от няколко десетилетия на наблюдения, учени са видели Рокселанов ринопитек (Rhinopithecus roxellana) да ражда през деня.

Но това не е всичко. Маймуната е имала своя „акушерка“ – друга женска, която ѝ помага в трудния момент.


РЕКЛАМА:

***

Маймуната акушерка се опитала два пъти да извади бебето. Credit: Bin Yang
Маймуната акушерка се опитала два пъти да извади бебето. Credit: Bin Yang

Когато бременната женска дала знак, че раждането започва, нейната помощница бързо се притекла на помощ. Малко след това контракциите ѝ били видими. Акушерката останала наблизо.

Когато главата на бебето вече се виждала, акушерката на два пъти опитала да я извади от утробата. Когато главата се подала напълно, майката се навела и издърпала почти цялото бебе навън, а акушерката ѝ помогнала да го извадят напълно.

След това акушерката се погрижила за майката и ѝ било позволено да държи и да ближе новороденото, след като майката го е нахранила и облизала.

Младата майка, скоро след раждането. Credit: Bin Yang
Младата майка, скоро след раждането. Credit: Bin Yang

На помощницата и на друга женска им било позволено да държат бебето, но чак 77 минути след като се е родило. Друга млада женска се опитала да вземе бебето, но майката не ѝ разрешила.

Веднага след като майката родила, тя отрязала пъпната връв и прекарала пет минути в ядене на плацентата. Това ѝ осигурява ценни хранителни вещества.

Самото раждане продължило едва четири минути и десет секунди. Учените не са очаквали да станат свидетели на това, но са запечатали последващото държание на маймуната в поредица от снимки.

Екипът описва своето наблюдение на раждането в списание Primates.  Събитието било наблюдавано в планините Кинлинг в Китай – единствената страна, в която живеят тези застрашени от изчезване маймуни.

Социалната помощ по време на раждане често е била определяна като уникално човешко държание, казва съавторът Бао-Гуо Ли от Северозападния университет в Чиан, Китай. „Директна помощ от други индивиди по време на раждане не е често срещано явление сред дивите животни.“

Майката и нейната помощница. Credit: Bin Yang
Майката и нейната помощница. Credit: Bin Yang

Въпреки това, знаем за подобни примери сред други видове маймуни.  През 2014 г. BBC World докладва за маймуна лангур, също ендемична за Китай, която играе ролята на акушерка. През 2013 г. черно-бяла чипоноса маймуна също получава помощ от друга женска.

Следователно, маймуните „акушерки“ може би са по-често срещани, отколкото някога сме си представяли. Поради факта, че рядко имаме възможността да наблюдаваме как маймуните раждат, е трудно да разберем колко често всъщност се случва друга да женска да помага на майката.

Не разбираме също защо някои маймуни получават помощ при раждане, докато много други се справят сами.

Сега знаем, че бонобо – маймуни, подобни на шимпанзета, не раждат самостоятелно. През 2014 г. екип за пръв път наблюдава раждане на диво бонобо и забелязва, че две други женски помагат.

Получаване на помощ от акушерка може да осигури „няколко адаптивни преимущества от гледна точка на физическо усилие и социална и емоционална подкрепа“ – казва Ли.

Шест дена след раждането, майката и бебето изглеждат в добро здраве. Credit: Bin Yang
Шест дена след раждането, майката и бебето изглеждат в добро здраве. Credit: Bin Yang

В този последен пример, майката очевидно е извлякла полза от допълнителната помощ и внимание и по време на раждането, и след него.

Сара Търнър от Университет МакГил в Канада, която не участвала в последното наблюдение, е съгласна, че има „много по-голямо разнообразие от навици, свързани с раждането, отколкото сме си представяли“, включително по-голям физически контакт.

„Някои от тези физически контакти изглежда директно помагат за улесняване на процеса“ – казва тя. „Повечето примати са много социални животни и женската може да реши да роди близо до другите в групата, за да ѝ помогнат да намали стреса и болката от усилията.“

Сега екипът планира да запише раждащи маймуни през нощта, за да разбере дали акушерките са наистина често срещано явление. Те може да открият дори повече маймуни акушерки, които „работят“ през нощта.

 

Превод: Димитър Радев

Източник: BBC


Европейска нощ на учените 2022 г.: