Майки, прекарали херпесна инфекция, могат да предадат защитата на бебетата си

Бременни жени с анамнеза на Herpes Simplex вирус тип 1 (HSV-1) подържат активни антитела срещу вируса, като според учените, защитата може да се предаде на нервната система на бебето.

Използвайки мишка като модел на HSV-1 и проби от тъкани на възрастни хора както и фетални такива, изследователите от Dartmouth College’s Geisel School of Medicine откриха, че антителата срещу HSV-1, създадени от жени или мишки, имат способността да пропътуват до нервната система на фетусите, като по този начин предотвратяват развитието и разпространението на инфекцията по време на раждане. Научният труд, публикуван в началото на седмицата в mBio® (отворен онлайн журнал на Американското Общество по Микробиология), предполага, че имунизирането на бременни жени срещу HSV и подобни инфекции може да възпрепятства развитието на мозъчни заболявания, отбелязва старшият научен работник А. Лайб, професор по микробиология и имунология в горепосочения медицински университет.

„Нашите резултати подчертават някога подценяваната роля на майчините антитела в протекцията на нервната система на фетусите и новородените срещу инфекции“, споделя Лайб.

Въпреки че HSV-1 се асоциира масово с мехурчета по кожата, инфекцията може да доведе и до очни инфекции и представлява главната форма на инфекциозна корнеална слепота в САЩ, разказва Лайб. Вирусът може да навлезе в мозъка, където да предизвика възпаление (енцефалит). При новородените, които могат да се заразят с вируса, преминавайки през родилния канал, инфектирането с HSV-1 може да е тежко с последици като нарушения в мозъка и смърт. Лайб допълва, че тази инфекция засяга приблизително 1 на 3 200 до 1 на 10 000 живородени. Дори с антивирусна намеса, HSV значително уврежда мозъка на бебето.


РЕКЛАМА:

***

В серия от лабораторни експерименти, учените забелязали, че антителата срещу HSV-1 се локализират в троичния ганглий (група от нервни клетки, които получават сигнали от очите и лицето) дълго след изчистването на вирусната инфекция. Майчините антитела могат да достигнат до това място в мозъка на бебето. Учените потвърдили, че тези антитела напълно предпазват новородените мишки от HSV.

“Разбираме, че жени, които забременяват при вече съществуваща херпесна инфекция, предават изработените от себе си антитела на своето бебе“, разказва Лайб. „Ако детето се инфектира по време на раждането, то ще бъде защитено, тъй като майчините антитела са навлезли в нервната му система още преди това.“ Но в случай, че майката се инфектира с HSV-1 по време на периода на бременност, рискът от тежки поражения на плода нараства с до 50 %.

Защитата на нервната система на децата, осигурена от майчини антитела, „не е била отчетена преди и е от изключителна важност по отношение на патогените, които инфектират новородените, тъй като често се наблюдава някаква неврологична последица, променяща много съдби“, добави водещият научен ръководител Yike Jiang, студент в медицинския университет.

Няколко ваксини срещу HSV-1, подложени на клинични проучвания и фокусирани върху трансмисията на вируса между възрастни, не са оказали нужното въздействие. Лайб отбелязва, че нито една не е била тествана за превенция на т.нар вертикална трансимисия, т.е от възрастен към бебе. Учените проучват възможността някоя от ваксините да може да възпре именно това вертикално предаване на вируса. Имунизацията на майката би могла да бъде ефективна стратегия в борбата срещу други патогени, засягащи новороденото, напр. вируса на Зика, заключва Лайб.

Превод: Марина Тенева

Източник: ASM


Европейска нощ на учените 2022 г.: