Любителската наука – един неизползван ресурс за подобряване на качеството на водата – от брой 128

 

Повишаването на осведомеността и предлагането на технологични способи от страна на хилядите граждански сдружения в САЩ, които наблюдават качеството на водата, може да помогне на областните лидери да използват тези доброволци като начин за подобряване на достъпа до изобилна, чиста вода и евентуално избягване на кризи, свързани с водата, според екип от изследователи.
Екипът проучи практиките за мониторинг на качеството на водата на повече от дузина любителски групи, университетски и правителствени организации в окръг Сентър, където се намира паркът на Университета в Пенсилвания. 13-те водни групи, които екипът изследва, включваха ClearWater Conservancy, Centre County Pennsylvania Senior Environmental Corps, и Spring Creek Chapter of Trout Unlimited.
“Тези програми са важни както за хората, които участват в тях, така и за цялото общество“, казва Джон Карол, изтъкнат професор по информационни науки и технологии и сътрудник в Института по изчислителни и информационни науки.

Един от начините да се помогне на тези групи да събират данни, е да им се предоставят по-добри инструменти и обучение, смятат изследователите, които публикуват своите заключения в онлайн брой на списание Interacting with Computers. Повечето от групите използват за целта стандартни електронни таблици, с които обработват събраните данни.

 

Цялата статия може да четете след като сте се абонирали за списанието (имате абонамент – четете тук).

 

Повече за абонамента вижте на този линк – https://nauka.bg/abonament/