Логически проблем, с който да предизвикате отегчения си мозък

Той ще накара времето да мине светкавично бързо

 

Знаем, че ви е скучно вкъщи в момента – на нас също. Тук ще намерите един пъзел, с който да раздвижите мозъка си, а и да предизвикате семейството и приятелите си, лично или през видео чата.

Няма нищо по-болезнено от чакането на определен период от време да мине. Вместо това, заемете ума си с този логически проблем. Извадете го по време на социално дистанциран видео чат и наблюдавайте как приятелите ви се почесват по главите. Отговорът е под въпроса, но не бързайте да го поглеждате!

 


РЕКЛАМА:

***

Изпитания на времето

Въпрос: Дете от детската градина, петокласник, гимназиален атлет и олимпийски спринтьор чакат на опашка на щанд за храна пред един стадион. Внезапно бурята на века започва да се вихри. Единственият път обратно към безопасността на стадиона е напречен мост с критична нужда от основен ремонт. Неустойчивото старо нещо може да се справи само с двама души, които преминават едновременно. Трима бегачи наведнъж или дори просто силен вятър, могат да го съборят изцяло. За да се влошат нещата още повече, тъмните облаци на бурята са скрили слънцето напълно. За щастие детето има закачено фенерче-ключодържател към раницата си, което осигурява достатъчно светлина, за едно безопасно преминаване.

Ветровете, които ще съборят конструкцията, започват след 17 минути. Олимпийският спринтьор може да премине само за една минута, а гимназистът може да премине за две. На петокласника са му нужни пет минути, а на детето – десет. Като се има предвид, че раздрънкания мост може да се справи само с двама души наведнъж и един от пътуващите винаги трябва да държи фенерчето в ръка, как цялата групата може да премине до безопасността на стадиона в определеното време?

Подсказка: Олимпиецът пресича моста три пъти.

 

Отговор: Олимпийският спринтьор и гимназиста пресичат първи (две минути). Олимпийският спринтьор се втурва назад с фенерчето в ръка (една минута). След това, петокласникът и детето минават с фенерчето (10 минути). Гимназистът, чакащ от другата страна, се втурва назад с фенерчето, за да грабне олимпиеца (две минути). Заедно те прехвърчат точно преди мостът да се срути (две минути, общо точно 17 минути).

 

Превел: Гергана Карабельова  /част от курса за автори на БГ Наука/

Източник: Popular Science, https://www.popsci.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: