Кристина Попова, 20 г.: Как се виждам в света на науката и технологиите

Автор: Кристина Попова, 20 г., Гоце Делчев, участник в конкурса Refresh Girls, Европейска нощ на учените 2019

Технологиите са вече неразривна част от нашето ежедневие. Макар да звучи като клише – реалността е точно такава. Настъпилата през последните няколко десетилетия техническа и информационна революция изцяло прекрои начина ни на съществуване, начина по който живеем, учим, работим и комуникираме.

По-младите трудно разбираме какво значат тези фрапиращи определения за цялостното изменение на света посредством новите технологии. Това е така, защото за нас тази реалност е напълно естествена. Поглеждайки назад обаче ще видим, че голяма част от нещата, създадени днес, допреди са били единствено мечта.

През далечната 1919 г. е създаден серийният ням филм „The Master Mystery“. Това е първата поява на робот в киното. Гигантска машина с потенциала на човешки мозък – напълно немислимо и фантастично. В ден днешен обаче това не би ни впечатлило. Има още много примери как немислимото някога, днес е ежедневие.

При забързания начин на живот, малцина от нас въобще отделят време, за да се замислят и съзрат действието от бума на високите технологии. Интернет, информационните потоци, цифровизацията, безжичните връзки, смарт устройствата са лицата на тази нова ера.


РЕКЛАМА:

***

През 1980 г. Алвин Тофел съставя своята книга „Третата вълна“, описваща третия етап от развитието на човешката цивилизация. Тя представлява прогнозна схема за бъдещето на човечеството в постоянно променящата се среда, която ще води до неузнаваеми промени във всяка сфера на живота ни. Той много точно е предвидил бъдещето и е успял изключително добре да надникне в нашето настояще, движено от технологиите.

Реалността, на която сме свидетели през последните години, има огромни плюсове и дава шанс за все по-добър и лесен живот. Всеки ден има промяна, иновация, нов начин да се направи нещо от ежедневието с помощта на технологиите. Креативността променя света и чрез своето иновативно мислене ние можем да се справим с все по-големи предизвикателства. С появата на интернет загубихме представа за необятността на земното кълбо, защото всичко се оказа на един клик разстояние. Имаме възможността да общуваме с всекиго, независимо къде се намираме. Можем по лесен начин да се снабдим с много информация, да научим нещо ново и полезно. Посредством знания, умения и труд да помогнем на другите.

Реформирани са нашият обществен и личен живот. Подобрени са условията на образование, квалификация, здравеопазване, производство, търговия, управление, развлечение и много други. Вече не сме ограничени в рамка, а обхватът на възможностите постоянно нараства.

Видеокамери и цифрови фотоапарати, mp3 плейъри, преносими компютри, смарт телефони, интернет, интернет търсачки, електронна поща, социални мрежи, безжични технологии, 3D – само малка част от иновациите, с които сме в досег всеки ден. Това, което правят технологиите, не е просто по-лесно и мързеливо съществуване. Те са потенциал. Те са шансът много повече хора да имат достъп до образование, шансът в медицината да се създадат системи срещу смъртоносни болести или да се даде живот чрез операции още в утробата на майката; шансът хората да поддържат връзка, макар и физически разделени. Имаме възможността да превърнем света в едно по-добро място. А дали ще се възползваме от тази възможност? Изборът е наш.

Естествено, за да бъдем обективни, не можем да разглеждаме единствено положителната страна на нещата. Един от основните проблеми е така нареченият масов интелектуален мързел. Имаме достъп до огромни потоци леснодостъпна информация, която често просто преписваме, а щом се натъкнем на пречка – лесно се отказваме. Според Никълъс Кар интернет тотално е променил начина ни на възприемане на информацията, което пък трайно засяга функциите на нашия мозък. Намалява умението ни за концентрация и разсъждение. Често задаван въпрос е: „Развалиха ли технологиите нашите отношения?“ Социалните мрежи са създадени добронамерено с цел по-лесна комуникация между хората. Но такъв вид общуване вместо да помага, понякога измества реалния контакт с другите. Общуващите губят желание да се видят лице в лице и предпочитат удобния и неангажиращ начин. Тези масово застъпени проблеми имат огромна роля за формирането ни като личности, за начина ни на мислене, на живот.

Изводът обаче е, че не технологиите са проблем, а начинът, по който ги използваме. Ако ние ги владеем правилно и се възползваме от позитивните им качества, те никога не биха представлявали проблем. Както е казал Мелвин Кранцберг „те не са добри, лоши или неутрални, а съвременните хора им придават съответното значение“!

Дали технологиите могат да променят света? Иска ли питане?! Те го правят ежедневно. Вместо заглавия „Откритието на века“, вече ще четем за „Откритието на годината; на месеца“. Живеем в духа на новото и динамично време. Ганди е казал „бъди промяната, която искаш да видиш в света“ и точно сега имаме възможността повече от всякога да го направим, стига истински да го желаем. Промяна не означава просто да се създаде нещо различно. Промяната означава развитие. А пълноценното съществуване се обуславя именно от постоянното развитие.

На какви чудеса ще се радваме в бъдеще? Предстои да видим – скоро!


Европейска нощ на учените 2022 г.: