Търсене
Close this search box.

Козумел: островът на лястовиците

Симона Стоянова


Абстракт

Козумел е остров в Карибско море, на около 16 км от източното крайбрежие на полуостров Юкатан, в щата Кинтана Роо, югоизточно Мексико. Той е най-големият от обитаемите острови в Мексико. Козумел е световноизвестен със своите места за гмуркане и като курорт освен Акапулко и Канкун. Мезоамериканската рифова система е втората по големина рифова система в света (след Големия бариерен риф) и има обширен коралов и морски живот с невероятна видимост. На 19 март 2016 г. е одобрено включването на острова в Световната мрежа от биосферни резервати MaB-UNESCO, което представлява още една възможност за популяризиране на природните и археологически ценности на Мексико, както и на морската среда, която отличава острова. Козумел дължи името си на маите, които са населявали острова преди около 2000 години. Историята разказва, че е бил домът на Икшел – богинята на любовта и плодородието. Според легендата. Икшел изпратила любимата си птица – лястовичката, в знак на благодарност. Поради тази причина е известен като „Островът на лястовиците“.

Ключови думи: биом, екосистемни услуги, зелена икономика 

  

Козумел е заобиколен от общо четири природни защитени зони, които го правят толкова специално място за посещение. Две от тези зони за опазване са защитени от федерален закон и две от щатски закон. Това означава, че екосистемите на Острова са от решаващо значение за биосигурността, екологичната стойност и икономическото благосъстояние на цялата страна!

Островът също така е заобиколен от два обекта RAMSAR  – Parque Nacional Arrecifes de Cozumel и Manglares y Humedales del Norte de Isla Cozumel. Мангровите гори на острова, предоставят уникални екосистемни услуги, помагайки на планетата да се справи с изменението на климата. (Ако искате да научите повече за мангровите гори в района просто си вземете брой 167 на „Българска наука“.)

 

Американски енот  (миеща мечка) от о. Козумел

 

През 2016 г. ЮНЕСКО обявява, че остров Козумел става БИОСФЕРЕН РЕЗЕРВАТ! Това е най-високият стандарт за опазване на планетата и определя всички „правила на играта“ съгласно международното право; споразумениятa за гарантиране на защитата и запазването на тези екосистеми в името на човечеството и здравето на Земята. Това прави не само мексиканците, но и всички отговорни за благополучието на Козумел.

 

Папагал Ара в биосферен резерват „Козумел“

 

Кой е най-големият град и икономически хъб?

Градът пулсира с живот, предлагащ стотици малки магазини за сувенири, ресторанти, нощни клубове и барове, които се грижат за многото туристи. Зашеметяваща крайбрежна ивица и близките плажове са незабравими атракции, докато някои очарователни колониални архитектури могат да се видят по оживените му улици.

Много хора вярват, че туризмът има благоприятен ефект върху местната икономика като носи така необходимите пари и подобрява жизнения стандарт на жителите. Важно е да се подчертае, че много работни места са сезонни подобно на българските известни курорти (Слънчев бряг например). В тази връзка е създадена инициатива за насърчаване на устойчивия туризъм. Това се прави, за да не причинява вреда на околната среда и нейните обитатели. Освен това помага да се гарантира, че парите, които туристите харчат в даден район, остават в рамките на местната икономика, вместо да бъдат отклонени другаде.

За съжаление някои бизнеси са обвинени в причиняване на вреда на околната среда като например замърсяване или застрашаване на дивата природа. Това поражда отрицателни последици за икономиката на местните, създавайки търсене на чуждестранни фирми и атракции, които биха могли да отнемат от техния дял.

 

Типичен местен  ресторант и магазини

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 170 на списанието.

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.