Търсене
Close this search box.

Космически лъчи удрящи земята

Космически лъчи удрящи земята

Космически лъчи удрящи земята

Космически лъчи удрящи земята


Направи дарение на училище!***

Cosmic rays hitting Earth
Заслуга :
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Заслугата трябва да бъде заслужена изцяло

Космически лъчи. Скица на космически лъчи от енергийно астрономическо  събитие(долу в дясно) осъществяващи контакт с земната атмосфера (в  центъра) и предизвикващи „въздушен поток“ от Суб-атомни частици (горе  в ляво). Въздушният поток се получава когато космическите лъчи се  сблъскат с частици високо в Земната атмосфера. Сблъсъкът образува поток  от нови частици, някои от които се сблъскват с други атмосферни частици,  които повишават ефекта на Въздуния поток. Засичането на тези потоци ни  позволява да съберем информация за източникът на Космическите лъчи,  които могат да бъдат Пръскащи се гама лъчи (GRB), Супернова или Квазар.

 

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***


Разбери повече за БГ Наука:

***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.