Коронавирусът може да прелети до 4.5 метра и да се задържи до 30 минути във въздуха

Автор: Радослав Тодоров

Според проучване на екип от китайски правителствени епидемиолози, коронавирусът може да се задържи във въздуха поне 30 минути и да измине разстояние от 4.5 метра, което е далеч повече от “безопасното разстояние”, препоръчвано от здравните организации по света.
Изследователите установяват още, че той може да издържи с дни на повърхността, върху която е попаднал чрез капчици през дихателните пътища. Което повишава риска от предаване, ако неподозиращите хора го докоснат и след това потъркат с тази ръка лицето си. Продължителността на времето, което Covid-19 издържа на повърхността, зависи от фактори като температура и вид на материята, върху която е попаднал. Например при температура около +37°С, той може да оцелее от 2 до 3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия.
Тези констатации на група изследователи от провинция Хунан, разследващи ситуациите със струпване на хора, оспорват съветите на здравните власти по света, че хората трябва да стоят разделени на “безопасно разстояние” от един до два метра. Изследването им се основава върху случай на местна епидемия от 22 януари по време на пиковия сезон на пътуванията за китайската Лунна Нова година.

Пътник, означен като „А“, се качва в изцяло резервиран автобус за дълги разстояния и се настанява на втория ред отзад напред. В този момент пътникът вече е бил заразен, но това е станало преди Китай да обяви огнището на коронавирус за национална криза, така че “A“ не носи маска, нито повечето от останалите пътници или водачът на 48-местния автобус.
Китай изисква задължително поставянето на обли видеокамери във всички автобуси за дълги разстояния, което осигурява ценни кадри за изследователите и им помага да реконструират как точно е станало разпространението на вируса в автобуса, чиито прозорци са били затворени.
“Може да се потвърди, че в затворена среда с климатик разстоянието на предаване на новия коронавирус ще надвиши общопризнатото безопасно разстояние“, пишат изследователите в статия, публикувана в списание Practical Preventive Medicine, миналия петък. В този материал също така се подчертава рискът вирусът да остане във въздуха дори след като преносителят му излезе от автобуса. Учените предупреждават, че Covid-19 може да оцелее повече от пет дни в изпражненията на човек или в телесните течности. В статията се подчертава и значението на измиването на ръцете и носенето на маски за лице на обществени места, тъй като вирусът може да се задържи във въздуха, прикрепен към фини капкови частици. “Нашият съвет е да носите маска за лице през цялото време (на автобусния превоз)“, добавят те.

 

Снимка: lavanguardia.com

 


РЕКЛАМА:

***

Ху Шисон, главният автор на проучването, който работи в Областния център за контрол и превенция на заболяванията в Хунан, заяви, че кадрите от охранителната камера показват, че пациентът “А“ не е взаимодействал по никакъв начин с останалите пътници по време на четиричасовото пътуване. Но до спирането на автобуса в следващия град, вирусът вече е прескочил по въздуха от преносителя до седем други пътници. Сред тях са не само хора, седящи сравнително близо до него, но и няколко жертви на шест реда по-напред, приблизително на 4.5 метра разстояние, при това седящи с гръб към “А“. Всички те по-късно дават положителни резултати на тестовете, включително и един пътник, който не показва симптоми на заболяването.
След като тези пътници напускат автобуса, друга група се качва около 30 минути по-късно и още един пътник от нея, седнал на предния ред от другата страна на пътеката, също се заразява. Той също е бил без маска и вероятно е вдишал аерозоли или малки частици, издишани от заразените пътници от предишната група. Аерозолите са много леки частици, които се образуват от малки капчици телесни течности.

 

“Възможната причина за това е, че в напълно затворено пространство въздушният поток се задвижва главно от горещия въздух, генериран от климатика. Повишаването на горещия въздух може да разнесе капчиците, съдържащи вируси, на по-голямо разстояние “, се казва още в материала.
След като слиза от автобуса, първоначалният преносител се качва в микробус и пътува още час. Вирусът достига до други двама пътници там, единият от които също седи на 4,5 метра от пътникът “А“. Обикновено се смята, че въздушното предаване на Covid-19 е ограничено, тъй като мъничките капчици, отделени от преносителите, бързо ще паднат на земята. Това убеждение подтикна китайските здравни власти да предположат, че хората трябва да стоят на разстояние един метър на публично място, а центровете за контрол на заболяванията в САЩ препоръчват безопасно разстояние от шест фута (около 1.8 метра).
До момента когато приключва изследването (към края на февруари), лицето “А” е заразило най-малко 13 души.

 

Изследователите установяват също, че никой от пътниците, в тези два автобуса, които са носели маски за лице, не е заразен. Това сериозно обосновава мнението на екипа, че хората трябва да бъдат настоятелно помолени да носят маски за лице на публични места.
“Когато се движите в затворен обществен транспорт, като метро, рейсове, самолети и т.н., трябва да носите маска през цялото време и в същото време да сведете до минимум контакта на ръцете си с предмети и повърхности, както и да избягвате докосване на лицето си преди да сте ги измили“, съветват от екипа.
Изследователите също така предлагат подобряване на санитарните условия в обществения транспорт и адаптиране на климатиците, така че да се увеличи максимално обемът на доставения отвън чист въздух. Те също така препоръчват интериорите да се почистват и дезинфекцират веднъж или два пъти на ден, особено след като пътниците слязат на терминала.

 

Лекар от Пекин, участващ в диагностиката и лечението на пациенти с Covid-19, обаче заяви че изследването е оставило и някои важни въпроси без отговор. Например пътниците, седнали непосредствено до преносителя, не са били заразени, въпреки че са били най-силно изложени на болестотворните аерозоли.
„Нашите знания за предаването на този вирус все още са ограничени“, заключва той.

 

Снимка: asiatimes.com

Не е ясно и защо смъртните случаи в Южна Корея са толкова малко спрямо тези в другите сериозно засегнати страни по света. Въпреки, че тя е най-засегнатата от вируса страна в Азия след Китай, смъртността там е едва около 0.7%, при 3-4% средно за останалите. Особено на фона на епидемията в съседен Китай, където се прилагат драконовски мерки за сигурност и цели градове се изолират напълно. Южна Корея се придържа към доста по-либерална стратегия: дори най-засегнатият й заразен град – Тегу, не е изолиран. Това прави очевидният успех на Сеул в борбата срещу Covid-19 потенциален ориентир за това как трябва да действат и другите засегнати страни.
Какво е по-специфичното при действията на корейските власти? Основните фактори включват силна национална здравна служба; предишен опит от вирусни огнища и свързана с тях подготовка; агресивно изпълнение на протоколите за тестване, изолация и лечение, изцяло подкрепени от закона – и разбира се донякъде помага и добрия късмет. Относно последното може да се каже, че там по-голямата част от заразените са от от по-младите възрастови групи, за които вече със сигурност знаем, че са доста по-издръжливи на вируса. Нещо повече – в Корея няма нито един смъртен случай на заразен пациент под 30 годишна възраст, но дори и сред хората в напреднала възраст там фаталните случаи са доста по-малко.
Южна Корея реагира на кризата енергично, прилагайки редица правни, медицински, и технологични усилия, както и осъществява бърза и ефективна обществена комуникация в това време.
При подобна стратегия и Германия за момента поддържа дори още по-нисък процент на смъртност – само 2 смъртни случая от общо 1565 заразени в страната, което прави едва 0.1% смъртност засега. На юг в Италия обаче ситуацията продължава да бъде критична, заразените нарастват с всеки изминал ден и вече надхвърлят 10 000 души, а смъртността сред тях е над 6%. Това при положение, че цялата страна вече е под карантина и практически почти напълно изолирана от света, прилагайки по-драстични мерки дори отколкото в Китай.
Що се отнася до Китай, нови случаи на заразени и загинали продължават да се регистрират и там, но темповете значително спадат и може да се каже, че дори утихват, на фона на първоначалния бум на епидемията през януари и февруари. Трябва да се отбележи и, че от всички регистрирани досега около 80 хиляди случая на заразяване там, над 60 хиляди вече са оздравяли напълно, без все още да е открита ваксина или някакъв доказано ефективен метод за лечение на вируса. Докато учените усилено продължават да работят над получаването на такава ваксина в лабораториите (за чието разработване са осигурени 2 милиарда долара), ситуацията с разпространението в страната изглежда с тенденции скоро да бъде овладяна.

Източници: scmp.com, asiatimes.com, worldometers.info, Reuters


Европейска нощ на учените 2022 г.: