Конкурса „Лаборатория за слава FameLab“

internationalfamelab_black.jpg

Конкурсът търси българското лице на науката сред учените, които умеят да разказва за своята работа харизматично и на разбираем за хората език.
http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/internationalfamelab_black.jpg

Започна регистрацията за шестото издание на конкурса за разбираемо говорене за наука „Лаборатория за слава FameLab”

 Българският победител ще участва в международния финал в Обединеното кралство, заедно с представители от над 20 държави, сред които за първи път ще има участници от НАСА и ЦЕРН.

 Шестото издание на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” вече набира желаещи за участие в надпреварата, която търси новото лице на науката в България. Първият кастинг е насрочен за 7 април и ще се проведе в Заседателната зала на Софийския университет. Тези, които пропуснат първия шанс да станат звезди, ще могат да се явят на кастинг на резервната дата 21 април, но организаторите съветват учените да не чакат до последния момент.

 Целта на конкурса е да докаже, че за наука може да се говори разбираемо и забавно, пред неспециализирана публика, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са от природо-математическите науки – това могат да са например преподаватели в училище или ВУЗ, работещи в изследователски или приложни институти, или студенти със задълбочени познания и опит от своята област.


РЕКЛАМА:

***

 Конкурсът „Лаборатория за слава FameLab” се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг. Всеки трябва да подготви две 3-минутни представяния на научна тема, които трябва да са научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени. Явяването на кастинга е с изпълнение във формат по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации. Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

 Жури от учени и журналисти ще следят 3-минутните представяния да са научно верни, поднесени достъпно и харизматично.

 Една от най-големите награди за всички финалисти, които бъдат избрани на първоначалните кастинги, е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели. След като преминат тази подготовка финалистите ще се явят на националния финал, който вече за втора поредна година ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката (www.sofiasciencefestival.bg) през месец май.

 Конкурсът „Лаборатория за слава FameLabе създаден по оригинален формат на Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, където се провежда и международния финал. Тази година международното участие ще е още по-голямо и в надпреварата, която много прилича на „Евровизия за учени”, ще се включат над 20 страни. Другата новост е, че сред международните финалисти за първи път ще има участници от НАСА и ЦЕРН.

 Националните издания на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Министерството на образованието, младежта и науката и сдружението на учени-комуникатори Форум Демокрит. Конкурсът се провежда в партньорство с Българската академия на науките, Столична община,  Майкрософт България, Издателство Сиела, Издателство РОЙ Комюникейшън, сп. Обекти, в. Аз-буки,  сп. „Българска Наука“ и др.

 

Желаещите да участват могат да получат повече информация за конкурса, подготовката и формуляри за регистрация на: http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: