Конете могат да използват символи, за да говорят с нас

Creative Commons
Creative Commons

Учените са открили, че конете могат да се научат да използват човешки методи за комуникация: посочване на символи. Със своя талант те влизат в кратък списък от други животни, включващ някои примати, делфини и гълъби .

Учените са обучили 23 коня за езда от различна порода да гледат в дисплей с три картинки, представящи носене или не на одеяло. Конете могат да избират между символи „няма промяна“, „с одеяло“ и „без одеяло“. Предварително стопаните им вземат решение вместо тях. Конете са умели в научаването и следването на сигнали, които хората им дават, а на тези им е отнело средно по 10 дни да се научат да се приближават и да докосват дисплея, както и да разбират значението на символите.

Всички 23 коня научили как да изпълняват цялата задача за 14 дни. След това били тествани в различни времеви условия, за да разберат дали могат да използват дисплея, за да кажат на обучаващите ги предпочитанията си относно одеялото. Учените съобщават в Applied Animal Behaviour Science, че конете не са докосвали символите случайно, а са направили избора си съобразно времето. Ако е влажно, студено и ветровито, те са натискали картинката „с одеяло“; конете, които вече били покрити с одеяло, са натиснали „няма промяна“. Но когато времето е слънчево, животните натискат символа „без одеяло“; тези без одеяло натискат „няма промяна“.

Категоричните резултати от проучването показват, че конете са разбирали последиците от своите избори, твърдят учените, които се надяват, че други изследователи ще използват техния метод, за да зададат на конете още въпроси.

Превод: Димитър Радев


РЕКЛАМА:

***

Източник: Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: