Търсене
Close this search box.

Колкото по-малко и по-рядко пием алкохол, толкова по-безопасно е това за здравето ни

Колкото по-малко и по-рядко пием алкохол, толкова по-безопасно е това за здравето ни

Колкото по-малко и по-рядко пием алкохол, толкова по-безопасно е това за здравето ни

Колкото по-малко и по-рядко пием алкохол, толкова по-безопасно е това за здравето ни


Направи дарение на училище!***

 

Консумацията на алкохол е масово разпространена сред почти всички обществени прослойки и възрасти, особено в райони като Балканите, където дори е част от традициите. Какви са обаче ползите спрямо рисковете от употребата на алкохол? 

Ползите са общо взето плод единствено на самовнушения. Развенчан е вече митът за антиоксидантния ефект на виното. Няма сигурни доказателства за общоприетото мнение, че алкохол в умерени количества и по-специално червеното вино може да удължи живота, като намали сърдечно-съдовите заболявания (миокарден инфаркт, инсулт) диабет и други.

До такива заключения се е стигало, тъй като предишните проучвания са използвали ограничени методологии. Това са били предимно наблюдателни изследвания, неоценени и несравнени с другите здравословни проблеми между неконсумиращите и пиещите. Те се характеризират с недостатъчна сила на доказателствата и с това, че много от тях са финансирани от алкохолната индустрия.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Тоест до момента няма твърдо доказани предпазни здравни ефекти от консумацията на алкохол, дори в малки количества. Реално ефектите от малко количество червено вино са същите като тези от малки количества бира, концентрати или други напитки, съдържащи алкохол.

Алкохолът е доста активна молекула, той е психоактивна субстанция, токсичен е и е класифициран като вещество от група 1 на канцерогените, където попадат например никотинът и радиацията. Поради което научният консенсус по този въпрос гласи, че всякаква консумация на алкохол увеличава рисковете за здравето и не е безопасна.

 

Според Световната здравна организация (СЗО) с алкохола са свързани над 200 заболявания, други тежки състояния, травми и смърт. Те включват алкохолна болест на целия организъм, психични и поведенчески разстройства, алкохолна зависимост, увреждане на плода при бременни жени, туберкулоза и СПИН.

Употребата на алкохол крие опасност от травми и смърт дори и в млада възраст (20 – 39 г.), както и потенциална опасност за нанасяне на увреждания на други хора.

В Европейския съюз ракът е водещата причина за преждевременна смърт, с непрекъснато нарастваща честота на заболеваемост. И по-голямата част от всички смъртни случаи, дължащи се на алкохола, са различни видове рак.
А както добре знаем, освен последиците за здравето, вредната употреба на алкохол носи и значителни социални и икономически загуби.

Най-малка вреда се причинява от 20 г абсолютен алкохол при мъжете и 10 г при жените. Около 10 г абсолютен алкохол се равняват на едно стандартно питие от 30 мл концентрирана напитка, 100-150 мл вино (една чаша) или 280-300 мл бира.
За сериозна употреба на алкохол се считат 5 питиета (50 г абсолютен алкохол) за един ден за мъжете и 4 за жените. А хората, за които се смята че злоупотребяват, са консумиращите над 60 г на ден.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 170 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.