Търсене
Close this search box.

Колко важна е била книжарницата на Христо Г. Данов?

Колко важна е била книжарницата на Христо Г. Данов?

Колко важна е била книжарницата на Христо Г. Данов?

Колко важна е била книжарницата на Христо Г. Данов?


Направи дарение на училище!***

 

Надежда Баева, уредник в Къщата музей “Христо Г. Данов”, част от Регионален исторически музей – Пловдив.

 

В комплекса има възстановка на книжарницата на Христо Данов, както е изглеждала отвътре според една стара снимка. Тя се е намирала на Гаваз хан, което сега е на главната улица на града, тогава наричана Узун чаршия. В тази книжарница са се продавали много книги, учебници и учебни помагала. Но това място не е било просто обикновена книжарница ами нещо повече – едно негласно министерство на просвещението. Ако например някое училище си търси учител, първо отиват в книжарницата на Данов и питат там, тъй като това е надеждно място, което може да даде полезна информация. Също така и учители, които си търсят работа, отново отиват в същата тази книжарница за да питат. По това време на това място са се извършвали връзките между различните училища, време, в което все още сме част от Османската империя, поне първоначално, когато е открита книжарницата. 

В сегашната възстановка на книжарницата са изложени някои от учебните помагала, които Данов е предоставял за продажба. През живота си той успява да издаде около 1000 учебника и книги и около 900 помагала. Там са изложени и метални букви, числа и препинателни знаци от различни шрифтове и размери, чрез които е бил нареждан текстът в печатната машина.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 156 на списанието.

Подаряваме ти първите 49 страници от брой 156 тук>>


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.