Колко дълго можете да се гледате в очите, преди да стане неловко?

eye-contact-guide

Осъществяването на зрителен контакт, който продължава толкова дълго, колкото е необходимо, е деликатен акт на социално балансиране – ако е прекалено кратък, изглеждаме променливи и неблагонадеждни; ако е прекалено дълъг, създаваме неловко чувство и прекалена интимност. За да станат нещата още по-сложни, се оказва, че някои хора предпочитат зрителният контакт да продължава различен период от време. Така, ако той е прекалено кратък или твърде продължителен за единия човек, за другия ще бъде подходящ.

В ново проучване, публикувано в Royal Society Open Science,изследователите помолили група от 498 доброволци да гледа видео клип, в който актьор се взира от екрана и да натиснат едно копче, ако погледът продължи неприятно дълго или кратко (вижте видеото под статията). По време на експеримента били записани движенията на очите и размера на зениците им, чрез технология за проследяване на очите. Участниците предпочели зрителен контакт с продължителност средно 3,3 секунди.

Индивидуалните предпочитания също може да бъдат измерени: учените открили, че добър индикатор за това колко дълго даден човек би предпочел да продължи контактът, е бързината, с която се разширявали зениците му – автоматичен рефлекс, който се проявява, когато някой погледне в очите на друг. Колкото по-дълго предпочитали да гледат, толкова по-бързо се разширявали зениците им. Разликите са толкова малки, че могат да бъдат наблюдавани само с проследяващия очите софтуер – което прави всеки опит да изиграеш системата по-скоро неловък, отколкото информативен.


РЕКЛАМА:

***

Източник: www.sciencemag.org


Европейска нощ на учените 2022 г.: