Кой ще бъде международното лице на науката за 2015?

InternationalFameLab_Blk.png
Тази седмица 27 от най-добрите комуникатори на науката от цял свят се отправят към Челтнъмския фестивал на науката за осмия международен финал на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“. Престижният конкурс – организиран от Британски съвет и Челтнъмските фестивали, цели да открива харизматични учени, които само за 3 минути могат да ни вдъхновят да гледаме на света по напълно различен начин.

InternationalFameLab_Blk.png (1200×412)
 
Всеки състезател ще вземе участие в един от трите полуфинала, където в рамките на 3 минути ще представи своята избрана тема – от науката за целуването до магнитните полета. Всяка презентация ще се оценява в съответствие със “златното правило на трите C-та” – content, clarity, charisma т.е. съдържание, яснота и харизма. Тези, които преминат полуфиналите на 3 юни, ще участват с втора презентация на големия финал на следващия ден.
 
Финалисти от 5 континента ще се състезават, за да бъдат отличени като най-интересните, разбираеми и харизматични комуникатори на науката. Това ще се случи с помощта на експертите от журито, публиката на Челтнъмския фестивал на науката и хилядите зрители по цял свят, които ще гледат онлайн излъчването на живо. На финалите ще видим националните победители на Австралия, Азербайджан, Белгия, ЦЕРН (специален конкурс), Кипър, Хърватия, Чехия, Египет, Франция, Германия, Гърция, Хонг Конг, Ирландия, Италия, Израел, Литва, Малайзия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Южна Африка, Южна Корея, Испания, Швейцария, Обединеното кралство и Виетнам.
 
България тази година е със специално участие. Тъй като е сред държавите, които първи започнаха да провеждат конкурса, през 2015-та в България за първи път се проведе и негово специално издание ALL STARS. За първи път на сцената се изправиха подгласници на победителите от осемте издания на конкурса „Лаборатория за слава FameLab“. Те всички са станали много по-опитни учени, откакто грабнаха сребърната или бронзова статуетка за своите увлекателни разкази за науката. Победител на FameLab ALL STARS стана Димитър Желев, който се занимава с физическа география и ландшафтна екология. Димитър разказа и демонстрира по много атрактивен начин механизма, по който човешката намеса може да разруши екологичното равновесие на планетата.
 
Тъй като българското издание на FameLab тази година беше извънредно, Димитър Желев ще представя България на срещите с останалите национални победители по време на Челтнъмския фестивал на науката, но няма да участва на самия международен финал.
 
Създаден през 2005г. на Челтнъмския фестивал, днес “Лаборатория за слава FameLab” е най-големият конкурс за комуникация на науката в света. Партньорството с Британски съвет от 2007г. превърна конкурса в световен и до момента в него са участвали над 7500 млади учени и инженери от над 32 държави.
 
Пофесор Ръсел Фостър, председател на Челтнъмския фестивал на науката каза: „Науката от световна класа не само увеличава жаждата ни за знания, но и подкрепя икономическия растеж във всяка нация. Никога не е бил по-подходящ моментът за комуникация на науката във всички сфери и общества по света. ФеймЛаб представлява идеалното предизвикателство за учените по цял свят, чрез което да учат, да развият своите умения за комуникация на науката и да предават на широката пуъблика тръпката от предприемането на научни изследвания. Дълбоко съм се впечатлявал от страхотната атмосфера на добра воля и сътрудничество, която ФеймЛаб генерира между изследователи от най-различни нации, култури и области. Пламъкът на комуникацията на наука гори много ярко на ФеймЛаб!“
 
Джон Уорн, Директор Стратегии в Британски съвет добави: „Британски съвет съществува, за да сближава хората, а науката е олицетворение на международното сътрудничество на най-високо ниво. Трябва само да погледнем институции като ЦЕРН или големите изследователски университети в Обединеното кралство, за да открием изключително отдадени хора от целия свят, които работят заедно в търсене на повече знания за живота и вселената. Но науката се нуждае от повече лидери и създатели на политики, а обществеността има необходимост да научава повече за тези открития и постижения. ФеймЛаб търси най-добрите млади учени, които могат да вземат сложни идеи и да ги превърнат в разбираеми и завладяващи за всички. А на Челтнъмския фестивал идват най-добрите от най-добрите, за да споделят своята страст към науката с публиката в Обединеното Кралство.“
 
Финалистите ще бъдат оценявани от група международни експерти по комуникация на науката, включваща:
 
Любов Костова – Директор на Британски съвет България и един от хората, благодарение на които “Лаборатория за слава FameLab” се превърна в международен конкурс.
Мат Тейлър – Британски астрофизик, работещ за Европейската космическа агенция. Известен е с участието си в мисията Розета и проекта за пъвия космически кораб, който да се приземи в центъра на комета.
Гил Самюълс  – Физиолог, невро-фармаколог по образование и носител на редица национални награди. Тя е член на борда на настоятелите на Музея на науката в Лондон и бивш председател на Челтнъмския фестивал на науката. Сред многото й други назначения, д-р Самюълс е била Директор Сърдечно-съдова Биология във Pfizer, а също и председател на Университетския женски клуб в Лондон, където в момента е заместник-председател.
Том Томпсън – Член на борда на настоятелите на Британски съвет. Том Томпсън е управляващ редактор на издателство The Herald & Times Group, The Herald, Evening Times и Sunday Herald и други сайтове.
Хосе Виктор Малхейрос – научен журналист и консултант по комуникация на науката, създател на първата ежедневна научна секция в португалските медии през 1990г.
Роберто Трота – Астрофизик и автор на книгата “Ръба на Небето”, представяща най-новите открития и невероятни мистерии в модерната космология, използвайки само най-често употребяваните 1000 думи в английския език.
Вивиен Пери – Учен по образование, Вивиен е водеща на медицински програми по Радио 4, пише обширно за здравни теми, представя филми, помага за провеждането на много конференции и дебати на високо ниво и подготвя млади изследователи.
Хана Фрай – Лектор по “Математика на градовете” в Центъра за пространствен анализ в Лондонския университетски колеж. Тя също така е един от презентаторите на световния YouTube канал на BBC BritLabs (познат преди като Headsqueeze) и често се появява по телевизиите и радиата на Обединеното кралство.
Кейти Стекълс – Кейти Стекълс е математик от Рочдейл, има докторантура по математика и работи като лектор по математика в Think Maths.
 
Броят на държавите участващи в конкурса ФеймЛаб се е удвоил през последните няколко години. Това означава, че тази година ще има три полуфинала, които ще се проведат на 3 юни, за да се изберат участниците, които ще се състезават на големия финал на 4 юни на Челтнъмския фестивал. За повече информация и билети:
http://www.cheltenhamfestivals.com/science
 
Международният финал ще се предава на живо и може да гледате събитието на този линк:
https://www.youtube.com/watch?v=XsuIRqAwcP0
 
Може също така да следите горещата надпревара като следите @FameLabUK и @CheltFestivals, или да се присъедините към разговорите с #FameLab. Публиката ще може да гласува за своя любим участник.


Европейска нощ на учените 2022 г.: