Кои са десетте хранителни източника, ако искаме да се храним устойчиво?

Кои са десетте хранителни източника, ако искаме да се храним устойчиво?

Кои са десетте хранителни източника, ако искаме да се храним устойчиво?

Кои са десетте хранителни източника, ако искаме да се храним устойчиво?


Направи дарение на училище!***

 

Доц. д-р Данаил Таков (ИБЕИ – БАН)

 

Глобалната хранително-вкусова промишленост е една от най-разточителните по отношение на околната среда, вериги за доставки, създадени от хората, използвайки огромни количества вода, земя и други ресурси, като същевременно произвежда огромни количества парникови газове и неефективност по отношение на възвръщаемостта. Но устойчивостта на храната не е лесна за постигане и спазването на екологична диета е предизвикателство дори за най-отдадените на тази кауза. Настоящата статия посочва устойчивите хранителни източници, които можете лесно да включите в настоящия си начин на живот и хранене.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

КАКВО Е УСТОЙЧИВО ХРАНЕНЕ И КАКВО СА УСТОЙЧИВИ ХРАНИ?

Устойчивите храни са видове храни, които се отглеждат или произвеждат по начин, който ограничава отрицателното им въздействие върху околната среда и човешките общности. Те са екологично чисти храни, които минимизират емисиите на парникови газове и използват ресурсите възможно най-ефективно. Устойчивите храни имат за цел да намалят въглеродния отпечатък, свързан с тяхното производство. Избирайки да се храним така , ние от своя страна помагаме да се минимизира нашето лично въздействие върху околната среда на глобално ниво. Освен факторите на околната среда, устойчивото хранене също се фокусира върху начина, по който животните се отглеждат, заколват, също как се третират и заплащат фермерите. Бъдещите храни трябва да бъдат устойчиви, ако искаме да задоволяваме непрекъснато нарастващото човешко население (очаква се населението на планетата да надмине 10 млрд. души през 2050г.) и непрекъснато намаляващите запаси от ресурси (земя, вода, оттам и самата храна) с които разполагаме на планетата. Разбира се, етиката на яденето на месо е спорна, но при много месни продукти има значителни разлики по критерия устойчивост. Ето най-често срещаните храни, определяни за устойчиви:

 

№1 БОБОВИ РАСТЕНИЯ

Фасулът е една от най-широко произвежданите и широко достъпни устойчиви храни на пазара. Те също са особено лесни за включване в съществуващата ви диета и се предлагат в чудесно разнообразие от различни видове. Фасулът е бобово растение и това семейство включва и варива. Те са устойчиви за производство (с ниско съдържание на вода и висок добив) и са невероятно устойчиви. Фасулът е източник на протеин (идеален за вегетарианска и веганска диета) и чудесен източник на B12, който традиционно получаваме от червено месо, като говеждото. Бобовите са толкова разнообразни (бял, червен, черен боб), към тях спадат нахутът и соята (използвана за приготвяне на тофу). Лещата е вид бобово растение (и често се смята за вид боб), чудесна алтернатива на другите видове боб. Лещата се нуждае от малко вода, за да бъде произведена, но може да даде огромни количества протеин. Те са идеални за салати, супи, много други ястия. Те имат много нисък въглероден отпечатък – 43 пъти по-малко от говеждото например и изискват малко вода, за да растат. Те също почистват и укрепват почвата, като улесняват отглеждането на други култури. И са изключително евтини.

 

№2 МИДИ

Мидите са силно подценявана морска храна, защото за разлика от повечето морски дарове, мидите могат да се произвеждат по устойчив начин. По-голямата част от мидите всъщност се отглеждат във ферми, като се използват дълги въжета, опънати във водата. Събирането на миди не води до големи количества прилов или унищожаване на кораловите рифове. По отношение на състава, мидите са богати на протеини. Тяхната месеста текстура и вкус ги правят изключително подходяща алтернатива на традиционните видове морски дарове и меса, които вече не могат да се произвеждат устойчиво.

 

№3 ОРГАНИЧНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ 

Разбира се, никой списък с устойчиви храни не е пълен, без да включва зеленчуци, но трябва внимателно да подбирате зеленчуците, които купувате. Най-добрият начин да поемете е органичният път, който включва много по-малко пестициди, добавени към почвата. Това помага да запазите вашите зеленчуци естествени. Те също така предпазват почвата от претоварване с неестествени вещества, което е от съществено значение за дългосрочната жизнеспособност на всяко парче земеделска земя. Подобно на зеленчуците е невъзможно да не включите и плодовете в списъка с устойчиви храни, но трябва да внимавате какви плодове купувате. Отново, винаги е безопасно да изберете органично отгледани плодове, когато сте в магазина или на пазара. Опитайте се да набавяте местни, сезонни плодове, ако можете, тъй като това ще доведе до по-нисък въглероден отпечатък (те ще бъдат транспортирани на много по-малко разстояние, за да стигнат до рафта). Плодовете са невероятно разнообразни и вашата местна наличност ще зависи от климата, търсенето и много други фактори.

 

№4 ЗЕЛЕНОЛИСТНИ РАСТЕНИЯ

Листните зеленчуци са олицетворение на здравословните храни и включват всичко от зеле до спанак. Ако е зелено и листно, значи ще е добро за вас. Листните зеленчуци са лесни за производство в големи количества, като същевременно изискват минимални ресурси и има много различни варианти, които можете да опитате. Листните зеленчуци са чудесни не само за салати и смутита, но могат лесно да бъдат включени и в другите ви ястия.

 

№5 ОРИЗ

Оризът е основен хранителен източник в много части на света и причината за това е неговата традиционна устойчивост и високо енергийно съдържание. Оризът се отглежда лесно и въпреки нашето виждане за огромни оризови полета, пълни с вода, оризът всъщност не се нуждае от много вода, за да расте (водата в оризовите полета предпазва от вредители и бактерии). Оризът е лесен за култивиране, лесен за готвене и може да се съхранява за дълги периоди от време.

 

№6 ГЪБИ

Отглеждането на гъби е уникална комбинация от рециклиране, наука и ефикасност. Тази мощна комбинация ги прави една от най-устойчиво произведените храни. Тъй като гъбите могат да използват вторични продукти, рециклирани от други култури като компост или среда за растеж, те имат изключително ниско въздействие върху околната среда. Всъщност, когато влезете в магазина и видите бели или кафяви гъби, вие гледате невероятно ефективна храна: днешните производители използват интелигентни практики за управление и производство, които използват около 32 единици вода за отглеждане, събиране и обработка на цял килограм гъби, в сравнение със средно 50 единици вода за килограм други пресни продукти. По същия начин гъбите са култура с доста нискоенергиен отпечатък. Производството на един килограм гъби отнема 1,0 киловатчас (kwh) електроенергия. Това е същото количество енергия (1 kwh), необходимо за работа на кафемашина за един час всеки ден! Поради начина, по който се отглеждат гъбите, интелигентното използване на енергия е добро за производството И добро за околната среда. Казано по друг начин, един акър (4,047 декара) земя може да произведе достатъчно гъби, за да запълни дължината на близо 4700 футболни стадиона.

 

№7 МОРСКИ ВОДОРАСЛИ

Водораслите не само са изключителен хранителен ресурс, но производството им е най-слабо въздействаща върху средата аквакултура. Морските водорасли получават всичко необходимо от водата около тях, осигурявайки щедри добиви без нужда от торове. Освен това морските водорасли филтрират излишните хранителни вещества като фосфор и азот от водата, предлагайки решение на проблемите, породени от селскостопанските оттоци, рибните ферми и канализационните съоръжения. Огромните плантации от водорасли на дъното на океана също играят важна и в същото време недооценена роля за отстраняването и съхраняването на въглеродния диоксид от атмосферата. Тъй като морските водорасли растат много по-бързо от сухоземните растения, те имат потенциала да абсорбират повече CO2 при внимателно събиране. Освен това морските водорасли осигуряват сезонна алтернатива за крайбрежните общности, зависими от риболова, като подкрепят местните икономики и помагат за предотвратяване на прекомерния лов на риба.

Цялата статия, както и други подобни, можете да прочетете в Брой 168 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.