Климатичните промени могат да помогнат на насекомите да преодолеят генетичните защити на Bt-царевицата

Климатичните промени може би са страхотна новина за насекомите, хранещи се с генетично-модифицирана царевица, твърди екип от изследователи, анализирали информация, събрана след 21-годишни опити сред царевични полета в Мериленд. Данните са предоставени от един от авторите на изследването Галън Дайвли, преподавател в Университета в Мериленд, Колидж парк. Учените посочват, че може би повишаването на температурите ще помогне на царевичната нощенка (Helicoverpa zea) да придобие по-бързо резистентност срещу широкоразпространени генетично заложени растителни защити.

Някои от комерсиалните сортове царевица са генномодифицирани и съдържат гени, кодиращи токсини от бактерията Bacillus thuringiensis (Bt), която убива гъсениците при хранене. В полета с Bt царевица, кодираща протеини Cry1Ab, при повишаване на температурите царевицата е биланападната от повече гъсеници, докладвал е екипът от учени на 7 юни в Royal Society Оpen Science. Идеята е възможна, казва Брус Табашник, неучастващ в екипа учен от Аризонския университет в Туксън.

Още не сме изучили точно защо при повишаване на температурите повече гъсеници нападат царевицата. В този момент ни трябват още изследвания, за да изучим напълно как климатичните промени влияят на насекомите. Високите температури водят до повече стрес и отслабване на защитата на растенията. Също така насекомите зависят от обкръжението от растителни видове за повишаване или понижаване на телесната си температура. Затова по-високите температури играят огромна роля в живота им, казва един от авторите на проучването Дилип Венугопал, приложен еколог, работещ в Американската агенция за защита на околната среда във Вашингтон.

Вредителите могат да преодолеят генетичните защити на Bt-царевицата по-бързо при по-топъл климат, тъй като при по-високи температури пеперудите снасят повече,произвеждат повече поколения през годината и могат по-лесно да презимуват. Друга причина за такова преодоляване е по-пълното метаболизиране на Bt токсини от насекомите, добавя екологът.


РЕКЛАМА:

***

Превод: Кирил Кръстев

Източник: Science News


Европейска нощ на учените 2022 г.: