Кърмене през първите три месеца против екзема при детето

Децата, които са хранени само с кърма през първите три месеца от живота си се оказали със значително по-малка вероятност да получат екзема на 6-годишна възраст, в сравнение с деца на същата възраст, които не са били кърмени или са кърмени по-кратко, според предварително изследване, представено по време на годишната среща на Академията по алергии, астма и имунология 2019, САЩ.

Екземата е хронично състояние, което се характеризира с много силен сърбеж по кожата, а при почесване мястото се възпалява и се покрива с мехури, които лесно се пукат. Знае се, че гените и околната среда са от значение за заболяването, но много въпроси остават без отговор, например – как да го предотвратим. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), кърмените деца са подложени на по-малък риск от развитие на редица хронични заболявания, включително астма и затлъстяване.

„Доказателствата в полза на това, че кърменето предпазва децата от екзема по-късно в живота, остават неясни“, казва Катрин М. Балас, която е главен автор на проучването. „Нашият екип се опитва да помогне за допълването на информацията по този въпрос.“

Балас и колеги използвали данните, събрани от дългосрочно проучване на хранителните практики при бебетата, проведено от CDC и Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA) в периода 2005-2007 г. Проучването първо проследило храненето на 2 000 бременни жени от третия им триместър и хранителния режим на бебетата им през първата година от техния живот. След това се провело още едно изследване, в което учените обърнали внимание на здравето, развитието и хранителните навици на 1 520 от тези деца на възраст 6 години.

Около 300 от тези деца били диагностицирани с екзема в някакъв момент от живота си и 58,5% от 6-годишните получили екзема по време на второто изследване. Децата с по-висок социоикономически статус или чиито роднини страдали от хранителни алергии, били с повишен риск от получаване на екзема.


РЕКЛАМА:

***

„Децата, които бяха отглеждани само на кърма през първите три месеца от живота си, много по-рядко получаваха екзема на 6-годишна възраст, в сравнение с връстниците си, които никога не са били кърмени или пък са кърмени по-малко от три месеца“, допълва Балас. „Кърменето може и да не предпази детето от екземата, но то може да я понесе по-леко.“

Превод: Росица Ташкова

Източник: ScienceDaily

Статия от сп. „Българска наука и медицина“, бр. 12. Открийте всички статии от броя тук.

 

ВЗЕМИ БРОЯ В MP3

и слушай всяка една статия, когато и където да си >>

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: