Търсене
Close this search box.

Какво предизвиква екстремно горещите вълни това лято?

Какво предизвиква екстремно горещите вълни това лято?

Какво предизвиква екстремно горещите вълни това лято?

Какво предизвиква екстремно горещите вълни това лято?


Направи дарение на училище!***

Брутално горещите вълни засягат региони по цялото земно кълбо, разбиващи рекорди с безмилостна жестокост.

 

В югозападната част на САЩ както и в северно Мексико, опустошителната жега изгаря региона от седмици. В продължение на 19 дни температурите във Финикс достигнаха 43,3° градуса по Целзий, надминавайки рекордната серия от 1974 г. Град Ел Пасо в Тексас претърпя безпрецедентни 33 последователни дни на температура, достигаща 33,7° C. И точно след полунощ на 17 юли в „Долината на смъртта“, Калифорния, е регистрирана най-високата температура, за това време: 48,9° C. 

Китай също търпи екстремни горещини от седмици. На 16 юли град Санбао счупи не само националния рекорд с температура от 52,2° C, но също и рекорда за най-висока температура над 40˚ северна ширина. Междувременно Южна Европа е във втората си гореща вълна за седмица, като Рим регистрира нов рекорд за всички времена от 42,9° C на 18 юли, същият ден град в област Каталуния Испания постави нов рекорд за региона, 45,3°C.

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Какво създава тези периоди на екстремни горещини?

Това отчасти се дължи на факта, че глобалната средна температура беше изключително висока през тази година, благодарение на предизвиканото от човека изменение на климата, което се комбинира с естествения климатичен феномен наречен “Ел Ниньо“ („El Niño“) чието влияние е известно с временно загряване на планетата ни.

Обаче не става въпрос само за това, че Земята е един нагорещен котлон „Готвачите също са заети“. Мощните джетстриимове (въздушни потоци с висока скорост “Jet streams”) , които контролират голяма част от климата на планетата криволичеха и губеха от своята сила, което задържаше големи маси горещ въздух над много части на Земята. Въпреки че това не е необичайно, някои учени предполагат, че изменението на климата може да променя динамиката на значимите за климата ветрове.

Ето какво знаем за това как климатичните промени влияят на екстремните горещини и как възникват потенциално опасни събития.

 

Ексремните горещи вълни ще се случват по-често.

Нека започнем с този нагорещен котлон. Човешката дейност, произвеждаща парникови газове, повишава температурата на планетата от деситилетия. Според много изследователи горещите вълни ще се случват много по-често. 

От 2004 г. учените провеждат проучвания за причинно-следствени връзки за да оценят до колко климатичните промени могат да повлияят на специфичните периоди на екстремен климат. Тези проучвания по съществото си симулират света „със и без“  климатични промени, за да сравнят колко често определени ексремни климатични събития ще се случат.

Дейността по инициятивата World Weather Attribution е показала многократно, че климатичните промени са предизвикали много повече случаи на екстремен климат, като горещи вълни много по-чести и сурови.

Майският доклад излезе със заключение на това, че Априлската гореща вълна в Южна Азия – в границите на Тайланд и Лаос – е поставила нови национални температурни рекорди от съответно 45,4°C и 42.9°C. Това е 30 пъти по-вероятно да се случи заради климатичните промени.

 


Друго проучване предполага, че друга гореща вълна в Северна Африка и Югоизточна Европа, която подложи някои области на температури 20°C по-високи от нормалните за Април, е 100 пъти по-вероятна да се случи заради климатичните промени.

„Изменението на климата тласка горещите вълни да имат по-високи температури, но има особено силно въздействие върху честотата на най-екстремните климатични събития“ казва изследователят на атмосферата Нобору Накамура от Чикагския Университет. „Нещо което се случвало веднъж на 1000 години може да се случи на всеки 20 години“, той казва че „Все още е рядко събитие, но може да се изпита във всекидневието на човека.“

 

Как се образуват горещи вълни?

Какво всъщност предизвиква тези летни явления и защо се случват само в определени региони?
Отговорът се крие грубо между 8 и 14 километра високо в небето. Там има джетстриймове със средна скорост от 177 км/ч, като могат да достигнат скорост от 400 км/ч – по бързо от влака стрела Шикансен.
Тези мощни ветрове контролират много от климата на Земята с пренасянето на системи с високо и ниско атмосферно налягане из целият свят.

Джетстриймовете правят така, че големи въздушни маси с различни температури да се срещат и да се движат по-бързо където температурният контраст е по-силно изразен. „Когато Джетстриймовете задухат по-силно, се самонасочват по-паралено към екватора“, казва изследователката на атмосферата Дженифър Франсис от „Центъра за проучване на климата Удуелл“ във Фалмонт, Масачузе. “Но тези ветрове отслабват, което води до по-големи извивки на джетстрийма”

Когато джетстрийма се извива, той образува широки вълни с върхове и вдлъбнатини, които се простират хиляди километри на север и на юг. Джетстриймовете в северното и южното полукълбо са по-вълнообразни през летните периоди. Поради наклона на земното кълбо по оста полярните региони получават повече слънцегреене през техните лета, което намалява температурната им разлика с тропиците. Като вълните се засилят, атмосферните системи с високо и ниско налягане навлизат по-навътре на север и юг. Понякога тези системи могат да останат над точка за дни или седмици, което да задържи времете едно и също над даден регион.

Когато система с високо налягане застане над определена площ, тя притиска въздуха към повърхонстта, което го натиска и затопля. Високото атмосферно налягане също избутва облаците, прояснява небето и слънчевото греене достига необезпокоявано. Тези фактори, като се обединят, създават т.нар. горещ купол, което затопля и изушава пейзажа.
Има изключение когато горещият купол се формира на бреговата линия – както един, който се формира на бреговете на Мексиканският залив. Тъй като по-топлият въздух може да носи повече влага, „Горещият купол“ близко до окена може да направи времето горещо и влажно потенцилно ужасна комбинация за хората. 

„Причината защо системите с нялягане остават на едно и също място все още е загадка това прави много трудно предсказването на феномена“ според Накамура. „Той може да се случи когато потока стане особено извит“ казват това с негов колега пред “Science” през 2018 г. Вълните могат да заседнат на място като в задръстване, което предизвиква стагнация на времето на това място.

„Но обяснението е само теория и се нуждае от повече доказатества за да се докаже. До тогава основната механика на тези стагнации ще остане неясна“ според Накамура.

 

Нясното бъдеще на джетстриймовете

Свързан проблем, но също толкова неразрешен, е как климатичните промени могат да повлияят на движението на джетстриймовете в бъдеще. През 2012 г. Франсис и колегите ѝ предполгат че „Климатът може да направи силните ветрове по-колебливи“.

„Арктика се затопля около четири пъти по-бързо от останалия свят. Това означава разликата между температурите северна и южна ще става по-слаба и по-слаба“ казва Франсис. „В резултат на това джетстриймовете стават по-нестабилни и по-склонни да се извиват“, но това не е широко приет консенсус според Накамура

Дори и съдбата на джетстриймовете да оставя високо в небесата, едно нещо е ясно: Екстремно горещите вълни няма да си отидат.

Превод: Митко Апостолов

Източник: https://www.sciencenews.org/article/summer-extreme-heat-waves-jet-stream


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.