Какво показват последните проучвания за ефектите от алкохола

Какво показват последните проучвания за ефектите от алкохола

Какво показват последните проучвания за ефектите от алкохола

Какво показват последните проучвания за ефектите от алкохола


Направи дарение на училище!***

 

Колкото и широко да е разпространена страстта към алкохола, едва ли много от любителите му се заблуждават, че той може да има кой знае какъв положителен ефект върху човешкия организъм като цяло. Но доколко опасен всъщност може да бъде той и какви точно могат да бъдат последиците от употребата му?
Ето и конкретните резултати от няколко научни изследвания по темата, проведени в последно време.

 

Алкохолът може да причини непосредствен риск от предсърдно мъждене


Разбери повече за БГ Наука:

***

Определено може да се каже, че виното се счита за най-здравословната алкохолна напитка. Обикновено се изброяват най-различни ползи от консумацията му, стига тя да е в рамките на разумното разбира се.
Ново изследване на учени от Университета в Сан Франциско обаче говори друго. Според резултатите от него – една чаша вино може бързо да повиши значително риска от предсърдно мъждене, което противоречи на схващането, че пиенето на вино е „кардиопротективно“, както някои смятат.

Проучването предоставя първото доказателство, че консумацията на алкохол значително увеличава шанса за възникване на проблеми със сърдечния ритъм в рамките на няколко часа. 

„Противно на общоприетото схващане, че предсърдното мъждене е свързано само с тежка консумация на алкохол, изглежда, че дори само една алкохолна напитка може да е достатъчна, за да увеличи риска“, казва Грегъри Маркъс, доктор по медицина в Отдела по кардиология в Университета в Сан Франциско. „Нашите резултати показват, че появата на предсърдно мъждене вероятно не е нито случайна, нито непредсказуема“, допълва той. „Вместо това може да има идентифицирани и модифицирани начини за предотвратяване на епизод на остра сърдечна аритмия.“

Предсърдното мъждене е най-често срещаната сърдечна аритмия, наблюдавана клинично, но досега изследванията до голяма степен се фокусираха върху рисковите фактори за развитие на заболяването и терапиите за неговото лечение, а не върху фактори, които определят кога и къде може да се появи. Това заболяване може да доведе до понижаване на качеството на живот, значителни разходи за лечения, инсулт и дори смърт.

Проучванията показват, че хроничната консумация на алкохол може да бъде предиктор за такова състояние.
Изследването се съсредоточава върху 100 пациенти с документирано предсърдно мъждене, които консумират поне една алкохолна напитка на месец. Всеки от тях е носел ЕКГ монитор в продължение на около четири седмици, като е натискал бутон всеки път, когато пие алкохолна напитка със стандартен размер. Всички те са били снабдении с непрекъснато записващ сензор за алкохол. Периодично са се прилагали кръвни изследвания, отразяващи консумацията на алкохол през предходните седмици. Участниците са консумирали средно една напитка на ден през целия период на проучването.

Цялата статия, както и още много други, можете да прочетете в новият Брой 150 на списание Българска Наука.

Подаряваме ти първите 61 стр. от брой 150 тук>>


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.