Какво още трябва да знаем за хормона на любовта окситоцин?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Какво точно представлява окситоцинът?

Окситоцинът е хормон, който действа като невротрансмитер в мозъка. Някои хора го наричат „хормон на любовта“, защото е свързан с чувствата и емоциите. Но в действителност неговата роля в тялото е много по-сложни от това. Освен с човешките емоции, той е свързан и с регулирането на раждането и кърменето.

При хората се смята, че окситоцин се освобождава при прегръщане, докосване и при оргазъм и при двата пола. Окситоцинът за първи път става интересен на изследователите, когато те открили, че кърмещи жени са много по-спокойни, когато са подложени на стрес или физическо натоварване, отколкото майките, които не са кърмили.

Хормонът на любовта

Окситоцинът, или още наричан „хормон на любовта“, неслучайно е спечелил това прозвище.

Той е специален химикал, секретиран от хипофизната жлеза, имащ за цел да успокоява мозъка и да създава чувство на щастие и удовлетвореност. Кога най-много се секретира той, ако не докато изразяваме любовта си към някого?!

Този хормон не просто ни прави весели и обичливи, той има своите специални психически и физически влияния, които предизвикват реални изменения в организма и дори могат да преборят някои заболявания. Той е основният двигател в борбата с депресията.

Набавяне на окситоцин

Да си набавиш нужното количество окситоцин изглежда е съвсем просто – трябва само да прегърнеш или да целунеш някого, когото обичаш. Но дори просто един приятен контакт може да ни зареди с големи количества от живителния еликсир.

Любимото ни занимание също увеличава нивата на окситоцин в кръвта, да не говорим за спорта по принцип. Една вълнуваща среща с харесван от нас човек изстрелва нивата на този хормон направо в небето.

Затова защо не подарите на любимата едно прекрасно колие с молекулата на окситоцина? Това определено ще завиши нивото на хормона на любовта. 🙂 „Обичам те“ изписано на езика на биохимията (щракнете върху изображението за още окситоцин):

 

Любовен еликсир

Окситоцинът е единственият любовен еликсир, който наистина работи.

Няма по-ефикасен от него в това отношение. Той е в основата на силните чувства между влюбените и е предпоставка за заздравяване на интимността и доверието. Окситоцинът се секретира в големи количества и по време на секс, като високите му нива повишават сексуалната възбуда.

Привличането между партньорите също е пряко свързано със секрецията на любовния хормон. Счита се, че по-силно изразено при мъжете окситоцинът е свързан с емоционалното обвързване.

За какво още помага окситоцинът

След като вече обявихме, че е главен виновник за чувството на влюбеност, нека видим какви други ползи има от него. Любовният хормон влияе положително на всяка една система в тялото ни. Ето за кое се смята, че окситоцина помага най-много:

  • Помага за преодоляване на социалната тревожност и страховете. Окситоцинът има голям потенциал за лечение на тревожност и депресивни разстройства, защото повишава усещането за радост и добро настроение. Той предизвиква чувство на оптимизъм и желание за повече ежедневни дейности. При нормални нива на окситоцин, човек губи усещането за социална бариера, което е полезно в създаването и заздравяването на социалните контакти.
  • Премахва болката. Противовъзпалителните свойства на окситоцина са научно доказани. Той е мощно собствено средство на организма в борбата срещу болката и възпаленията. Изследванията показват, че той може да облекчи спазми, предменструален синдром, мускулни болки, главоболие и дори родилните мъки.
  • Действа като антидепресант. На лекарите е известно, че ниските нива на окситоцин след раждането са пряко свързани с появата на следродилна депресия.
  • Определя взаимоотношенията между братя и сестри. Неадекватното начало на отношенията между братя и сестри в ранна детска възраст също може да създаде сложни отношения в бъдеще. Братята и сестрите, които са си играли щастливо и безгрижно заедно като деца е по-вероятно да установят трайна и дълбока връзка като възрастни.
  • Подобрява храносмилането. Стресът влияе много зле и на храносмилането. Полезните бактерии в червата умират, а намаляването на количеството им води до поява на стомашно-чревни разстройства. Окситоцинът повлиява благоприятно този проблем и връща нормалния ритъм на работа на храносмилателната система.
  • Влияе на имунната система. От всички тези ползи „най-доволна“ е имунната система. След като всичко останало в организма е наред, тя функционира нормално и предпазва от навлизане на болестотворни агенти.

Не забравяйте, че при всяка една усмивка, която дарявате на човека срещу вас, вие предизвиквате действието на окситоцина в себе си и в него. 🙂

Автор: Денис Топов

->КОЛЕКЦИЯ ЛЮБОВ В МАГАЗИНА KUPINAUKA.COM <-